Tere tulemast EEVA blogikeskkonda! Siin saad lugeda ja jälgida eevakate huvitavaid blogisid erinevatest valdkondadest. Blogide jälgimine on väga lihtne, kliki soovitud blogi juures lingile "Jälgi antud blogi" ja me saadame sulle alati kirja, kui blogisse uus postitus laekub. Kui soovid samuti EEVA blogikeskkonnas blogima hakata, siis võta meiega ühendust. Tule jälgima ja ka ise blogima!
Vaata kindlasti ka teisi suurepäraste blogide kataloogi, kuhu oleme sinu jaoks kokku kogunud lugemisväärt blogid.
5 köögivilja, mida saad jääkidest kasvatada
Hea on teada, et köögis alles jäänud köögivilja jääkidest saad kodus uued taimed kasvatada. Enamik neist on ilmselt ka Sinu kodust läbi käinud ning jäägid oled enamasti minema visanud, mõtlemata, et neid oleks võimalik uuesti kasvama panna. Et seda edaspidi vältida, siis nüüd väikesed näpunäited taimedest, mis hakkavad kenasti uuesti kasvama.
Basiilik
Enamik inimesi kasvatab basiilikud seemnetest või jagamise teel, kuid on olemas veel palju lihtsam moodus ja nii saad oma basiilikut jagada ka sõpradega või paljunda aias võrsetest. Sa ei vaja mingeid sünteetilisi juurdumiseks mõeldud hormoone ega erivahendeid, sest basiiliku võrsed juurduvad imelihtsalt puhtas vees.
Kui oled endale soetanud kaubandusest basiiliku, siis paratamatus on see, et need ei taha üldse pikalt säilida ning ümber istutamine korralikku mulda ei pruugi ka alati õnnestuda. Palju lihtsam on võtta sellest potist ülejäänud võrsed, vähemalt 10 cm pikad. Lõika vars terava noaga alumiste noorte lehtede alt, aga kasuta neid oksi, millel ei ole tekkinud õisikuid. Noki alumised lehed ära ja aseta basiilikuoksad vette. Aseta purgike või klaas puhta vee ning basiilikuvartega päikesepaistelise aknalaua peale, aga mitte lõunapäikese poole. Vaheta vett iga paari päeva tagant ning 2-4 nädala pärast on su basiilikul juured all ja saad nad potti või aiamaale istutada ning seda kõike kordades kiiremini kui seemnetest kasvatades.
Koriander
Koriander on üheaastane taim, mis on levinud peamiselt Lõuna-Euroopas ning Vahemere piirkonnas. Tegemist on “pitsiliste” lehtedega maitsetaimega, mida kasutatakse peamiselt soolaste roogade maitsestamisel ning mitmetes rahvusköökides. Kui oled soetanud endale lõigatud koriandri lehtede pundi, et maitsestada oma roogasid, siis mõned taimed võid pista mulda, et nad seal juured alla võtaksid ning sulle uued lopsakad taimed annaksid. Või siis pista mõned oksad päikesepaistelisele aknalauale veega täidetud klaasi või purki ja oota kuni taimed juured alla kasvatavad ning siis istuta nad mulda. Kui taim hakkab väsima, siis kasvata endale samamoodi uued potitaimed. Talvel on neid nii hea ja lihtne moodus alati aknalaual värsketena hoida. Seemnetest kasvatamine võtab pikalt aega.Rooma salat
Rooma salat on korvõieliste sugukonda, salati perekonda kuuluva üheaastase köögivilja aedsalati teisend. Välimuselt meenutab rooma salati tihe leherosett hiina kapsast, kuid salati sügavrohelised lehed hoiavad tipust laiali. Lehtede keskel on kiuline rood. Seesmised õrnemad lehed on heledamat värvi ja rood kollaka tooniga. Rooma salat on klassikalise retsepti järgi tehtud Caesari salati üks põhikomponente.
Järgmine kord, kui hakid rooma salatit toiduks, jäta alumine ots alles ning aseta see taas veega täidetud klaaspurki või madalamasse anumasse ja jää ootama juurdumist ning uute võrsete ilmumist. Mõne aja möödudes oled endale kasvatanud aknalaual uue salatipea. Tegelikult samal viisil saad kasvatada ka kõiki teisi salateid (jääsalat, lehtsalat, tammesalat jne).
Ingver
Ingver ehk harilik ingver on 1–1,5 m kõrguseks kasvav mitmeaastane pillirootaoline taim, millest kasutatakse selle risoomi. See olekski tegelikult õige nimetus, kuigi enamus ütleb ingveri kohta ikka „juurikas”. Harilikku ingverit kasvatatakse Hiinas, Indias, Indoneesias, Sri Lankal, Austraalias, Lääne-Aafrikas ja Jamaika Barbadosel põhiliselt vürtsi- ja ravimtaimena. Selle lõhnavat (sisaldab eeterlikku õli) ja kibeda maitsega vaigust risoomi müüakse koorimata või kooritult ning tarvitatakse värskelt või kuivatatult. Otsi kaubandusest ilus mahetoodangu ingver, millel on juba uued võrsed näha või on olemas pungad. Kasuta siledakoorelist ingverijuurt, kindlasti väldi kuivanud või pehkinud juurt! Veendu, et tegemist on värske taimega, millel on olemas vähemalt pungad või veel parem, väikesed noored võrsed.
Edasi pane juurikas leigesse vette likku ning hoia seda seal üleöö. Lõika juurikas tükkideks nii, et igal tükil oleks olemas pung või võrse. Istuta oma juurikad pottidesse nii, et juur oleks osaliselt mullas, mitte täies ulatuses. Pane ingver potti nii, et pung või võrse jääks peale või vähemalt küljele mulla pinna peale. Hoia oma kasvavat taime soojas kohas, sest tegemist on soojalembese taimega, aga ta ei armasta otsest päikesevalgust. Seega leia talle soojem aken, millele ei paista peale lõunapäike.
Ingver armastab sooja ja niisket mulda, seega kasta juuri kergelt iga päev ning pritsi taime pritspudelist leige veega ülepäeviti. Ingver on valmis kasutamiseks siis, kui ta on mullas kasvanud vähemalt neli kuud, parem kui seitse kuud. Kaeva juurikas mullast välja, kasuta ning ära unusta uut juurikat kasvama panna.
Küüslauk
Küüslauk on õistaimede hõimkonda lauguliste sugukonda, laugu perekonda kuuluv mitmeaastane rohttaim-geofüüt.
Küüslaugu kasvatamiseks võid kasutada vanaks läinud küüslaugu küünt, mis on hakanud otsast juba kasvama. Poolda küüslauk küünteks ning aseta küüned mulda ja vali kasvatamiseks soe ning päikesepaisteline koht. Küüslaugu võid panna lõunapäikese kätte, sest see on taim, mis armastab palju päikest, kui soovid neid toas kasvatada- aga võid viia ka aiamaale. Kasta taime aegajalt, taim tahab kasvada küll niiskes, aga mitte märjas pinnases. Kui küüslaugu lehed hakkavad värvi muutma ning muutuvad krimpsu ja kolletuvad, on sinu küüslauk valmis saanud ning valmis saagi koristamiseks.
Allikas: hingepeegel.ee