Veinid Iisraelist
Juba mõnda aega on Põhja-Euroopa veiniturul saadaval Iisraeli veine. Nüüdseks on ka Eesti turul võimalik nautida kahe Iisraeli veiniistanduse Carmel ning Yatir veine.
Iisraeli vein oli kohaliku kogukonna seas viimastel sajanditel e.m.a. väga populaarne. Rooma ajastul saadeti veini laevadega isegi Euroopasse ja Põhja-Aafrikasse. Kahjuks peatas Islami vallutamine 7.sajandil tollase Iisraeli veinitööstuse.
Kana ei saa ilma karrita
Kagu-Aasia kultuurides on alati segatud kokku palju maitseaineid, et maitsestada toite. India, Sri Lanka ja Malaisia koduperenaised pärandasid põlvest põlve edasi retsepte, kuidas segada karrisid.
Vastupidiselt tavapärasele läänelikule arvamusele, ei ole karrid alati “tulised”, neid on mahedaid, mõõdukaid ja tuliseid. Et teha “tulisest” karrist mahe, pole vaja muud, kui lisada kookospähklipiima.
Loe edasi: Kana ei saa ilma karrita
Greipfruut
Greipfruuti mainiti ajaloos esimest korda aastal 1750 vaimulik G.Hughesi poolt, kes kirjeldas vilja, mida ta Barbadoselt leidis. Praegugi nimetatakse greipi üheks „Barbadose seitsmest imest”. Selle puuvilja näol on tegemist pomeli ning apelsini ristandiga. Alles 19. sajandi alguses sai greipfruut oma tänapäevase nime (grape+fruit inglise keeles viinamari+puuvili), kuna tema puul kasvamine meenutab viinamarjakobarat. 1830ndal aastal dokumenteeriti ka ladina keelne nimi Citrus paradisi.