Tere tulemast EEVA blogikeskkonda! Siin saad lugeda ja jälgida eevakate huvitavaid blogisid erinevatest valdkondadest. Blogide jälgimine on väga lihtne, kliki soovitud blogi juures lingile "Jälgi antud blogi" ja me saadame sulle alati kirja, kui blogisse uus postitus laekub. Kui soovid samuti EEVA blogikeskkonnas blogima hakata, siis võta meiega ühendust. Tule jälgima ja ka ise blogima!
Vaata kindlasti ka teisi suurepäraste blogide kataloogi, kuhu oleme sinu jaoks kokku kogunud lugemisväärt blogid.
Värvid meie toidulaual!
Toidulaual on vikerkaare värvid rohkem kui lihtsalt ilu silmadele. Just toiduainete värvipigmendid sisaldavad fütotoitaineid, mis annavad meile kaitse mitmete haiguste vastu. On tõestatud, et fütotoitained pakuvad kaitset südame-veresoonkonna haiguste ja vähi vastu ning tugevdavad imuunsüsteemi.
Fütotoitaineid sisaldavad peamiselt puu-ja juurviljad ning iga värv sisaldab erinevaid fütotoitaineid. Vaata sellest väga heast ja ülevaatlikust tabelist, millised värvid ja millised fütotoitained käivad käsikäes. Et saada parimat kaitset haiguste vastu on soovitatav süüa iga päev kõikides vikerkaarevärvides toiduaineid.
Jah, mõnel päeval on tõesti keeruline süüa kõiki neid erinevat värvi puu- ja köögivilju. Seepärast soovitan tihtipeale võtta eesmärgiks tarvitada kõiki erinevaid vikerkaare värve nädala jooksul. Eriti lihtne viis aga tuua oma toidulauale rohkem värvi on smuutid, sest smuutide sees on niivõrd mugav, lihtne ja kiire ära kasutada kõike seda värviküllust, mis on juur-ja puuviljades.
Toitainete sisaldus värvide järgi:
Rohelised toidud - brokkoli, lehtkapsas, rooma kapsas, spinat, peakapsas, brüsseli kapsas
- eriti kasulikud vereringele, sisaldavad mitmeid mineraale ja B-grupi vitamiine ning tugevaid vähivastaseid ühendeid.
Punased toidud - tomat arbuus, punane kapsas, roosa greip, paprika
- sisaldavad mitmeid fütokemikaale, mis kaitsevad meid vabade radikaalide kahjustuse eest. Lükopeen on eriti kasulik eesnäärme probleemid evastu võitlemisel ning vähendavad päikese kahjulikku mõju nahale.
Oranžid toidud - porgand, kõrvits, kabatšokk, maguskartul (bataat), aprikoosid
- sisaldavad karatenoide, mis aitavad kaitsta vähi vastu, parandades DNA-d. Eriti head silmadele. Aitab kehal omastada vitamiin A-d.
Rohelised/kollased toidud - mais, avokaado, rohelised herned, kiivi, roheline ja kollane paprika.
- sisaldavad karotenoide luteiini ja zeaksantini, mis aitavad ennetada ja aeglustada kae teket, vähendavad osteoporoosi riski.
Oranžid/kollased toidud - apelsin, ananass, mandariin, virski, nektariin, papaia
- kõrge antioksüdantide sisaldusega, eriti vitamiin C poolest, toetavad vereringet ja ennetavad põletikke.
Valged/rohelised toidud - küüslauk, sibul,seller, murulauk,pirn
- küüslauk, ja sibul sisaldavad allitsiini, mis on viiruste-, bakterite- ja seenevastane fütokemikaal ja omab ka antibiootiumi sarnaseid omadusi.
Punased, sinised, lillad toidud - õun, peet, mustikad, maasikad, jõhvikad, põldmari
- Rikkad võimsate antioksüdantide poolest, mis kaitsevad südamehaiguste vastu, parandades vereringet ja ennetades trombide teket.
KAS SINA TARVITAD IGA PÄEV ERINEVATES VIKERKAARE VÄRVIDES TOIDUAINEID?