EEVA naistekas

Pühapäev, 16. December 2018

Last updateR, 13 Jul 2018 9pm

  • Registreeri
    *
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    * kohustuslikud väljad

Tsitrusviljad

Laim

Tsitrusviljad on happelised puuviljad, mis on rikkad C-vitamiini sisalduse poolest. On olemas erinevaid tsitrusviljade liike, millel on palju kasulikke mõjusid meie tervisele.

Tsitrusviljadel, mida kutsutakse ka happeviljadeks, on palju terapeudilisi kasusid tänu nende neutraliseerivale olemusele. Tsitrusviljad kuuluvad Rutaceae sugukonda. Tsitrusviljapuid kutsutakse ka ilupuudeks, kuna nende viljad on mitmesuguse kuju ja suurusega, alustades väikestest kuni suurteni ja ümaratest ovaalseteni.

Tsitrusviljad on väga hästi tuntud oma maitse, aroomi ja mahlakuse poolest. See võib olla tingitud sidrunhappe, flavonoidide ja limonoidide olemasolust. Need puuviljad sisaldavad rikkalikult C-vitamiini.

Kuigi tsitrusviljade täpset päritolumaad ei teata, usutakse, et need pärinevad umbes 8000 aastat tagasi kusagilt Kagu-Aasiast. Nüüd neid vilju kasvatatakse paljudes maades ja tsitrusviljad on esikohal rahvusvahelises värskete puuviljade kaubanduses. Hispaania on üks juhtivamaid riike, mis ekspordib neid puuvilju.

Tsitrusviljade liigid
On loendamatul hulgal tsitrusviljade liike, sorte ja teisendeid varieerudes väikestest suurteni. Pole võimalik neid kõiki üles lugeda, seega toome siinkohal välja kõige tavalisemad:

  •  Sidrun – see on kõige tavalisem tsitrusvili, mis on ovaalse või ümmarguse kuju ja kollase või rohelise värvusega ning sellel on mahlane happeline viljaliha. Sidrunid on väga rikkad vitamiinide poolest ja neid kasutatakse paljudes kergetes jookides nagu näiteks limonaadides.
  •  Apelsin – kujult ümmargune, värvuselt punakaskollane ja paksu koorega. Sisaldab palju sidrunhapet ja vitamiine. Apelsine saab tarbida värskelt, kasutada kergetes jookides või teha mahlaks.
  •  Laim – ovaalse kujuga, väike heleroheline tsitrusvili, milles on rikkalikult sidrunhapet ja vitamiine. Seda kasutatakse samuti paljudes suvejookides.
  •  Kaffir laim – on ovaalne, kollane või roheline tsitrusvili, laimist väheke suurem. Selle mahla saab juua, kui segada seda vee ja suhkruga.
  •  Greip – ümmargune, suur kollane tsitrusvili hapu mahlaka viljalihaga. Seda võib süüa toorelt või kasutada marmelaadide valmistamiseks.
  •  Sukaadisidrun – värvuselt kollakasroheline, suur sidruni sarnane paksu koorega tsitrusvili. Selle konserveeritud ja suhkurdatud koort kasutatakse puuviljakookides, küpsetamisel ja kondiitritoodetes.
  •  Kumkvaat – see on väike, ovaalse kujuga, oranž-kollane tsitrusvili, millel on õhuke magus söödav koor ja happeline viljaliha. Seda süüakse värskelt või isegi süüakse toorelt koos söödava koorega.
  •  Mandariin – väike, punakasoranž, lahtise koorega tsitrusvili. Seda võib süüa värskelt või saab kasutada magusainena greibimahlades.
  •  Pomel – suur, pirnikujuline, värvuselt kollane, kareda kuiva viljalihaga tsitrusvili. See on sarnane greibile ja kutsutakse suure suuruse tõttu greipide isaks.
  •  Tangeriin – see on mandariini üks tuntumaid teisendeid, millel on oranž-punane värv ja tsitruse maitse.

Tsitrusviljade kasulikkus tervisele
Tsitrusvilju ei tarbita üksnes nende maitse pärast, vaid ka sellepärast, et neil on kasulikke mõjusid tervisele. Tsitrusviljade tarbimisega kaasneb mitmeid positiivseid aspekte tervisele, kuna nad ei sisalda rasva, on kolesterooli- ja naatriumivabad.

Tsitrusviljad on rikkad C-vitamiini ja happe sisalduselt ning on head mineraalainete, süsivesikute ja kiudainete allikad. Samuti sisaldavad nad eluliselt tähtsaid toitaineid nagu kaltsium, vask, kaalium, magneesium, niatsiin ja B6-vitamiin. Need on vajalikud keha normaalseks toimimiseks.   

Tsitrusviljadel on mitmeid meditsiinilisi ja toitvaid omadusi, mis aitavad mitmete haiguste ravimisel või nende vastu võitlemisel. Näiteks sidrunid võivad leevendada mesilase nõelamisest tingitud valu.

Osad tsitrusviljade liigid võivad aidata vähendada vähiriski ja südamehaigusi. Apelsini abil saab  vältida skorbuuti, kuna see vili sisaldab palju C-vitamiini. Skorbuuti põhjustabki vitamiin C puudus.

Mõned tsitrusviljade liigid on eeterlike õlide allikateks, mida kasutatakse parfüümides ja teistes kosmeetikatoodetes.

Tsitrusviljadel pole negatiivseid mõjusid tervisele, aga neid tuleks vältida, kui sa kannatad külmetuse ja gripi all, kuna nad võivad su teha haigemaks. Mõnel inimesel võib tekkida probleeme tsitrusviljade tarbimisega nende happelise sisu tõttu.

EEVA


Avalda arvamust antud teemal
Arvamuse avaldamiseks logi sisse! Konto puudub? Palun registreeri end.
  • Haldaja: Kaunis OÜ

EEVA naistekas

EEVA naistekas on veebikeskkond, mis on loodud eelkõige naistele ja siit leiab tasuta turu, sõbraliku õhkkonnaga foorumi, erinevate valdkondade artiklid, intervjuud, blogid, uudised, auhinnamängud, küsitlused ja palju muud huvitavat.

EEVA naistekas ootab Sind alati ja on Sinu jaoks olemas!

Sa oled siin: Esileht Artiklid Kööginurk Tsitrusviljad