Inimese elutegevuseks vajalikud toidukogused on erinevad ja sõltuvad kasvukiirusest, kehalisest aktiivsusest, samuti east ja soost.
-Teraviljatoodetes, kartulis, köögiviljas ja puuviljas leiduvad süsivesikud peavad andma inimesele 55- 65% vajalikust energiast (1 gramm süsivesikuid = 4 kilokalorit energiat).
Minimaalne süsivesikute annus päevas on 100 grammi (tärklis ja glükogeen). Soovitav on süsivesikuterikast toitu tarvitada 5- 7 korda päevas. Lisaks saadakse nimetatud toiduainetest kiudained, mis seovad vett ja ei lase tekkida kõhukinnisusel ja -lahtisusel, samuti soodustavad kiudained kolesterooli väljutamist organismis ja tekitavad kiiremini täiskõhutunde.
-Rasvade arvelt peab inimene saama 30% vajalikust energiast (1g lipiide = 9 kilokalorit energiat).
a) Loomse rasva osakaal peaks olema 1/3: looma-, lamba-, vasikaliha, kanaliha, kala. Vältida tuleks väga rasvast liha: sealiha, keel, hane-, pardiliha, maks, neerud. Piimatoodetest tuleks vältida kõrge rasvasisaldusega juustu, vahukoort, jogurtit, täispiima, jäätist.
b) Taimse rasva osakaal peaks olema 2/3 (päevalilleseemned, avokaado, pähklid, taimsed õlid). Vältida kookospähklivõid, palmiõli.
-Valkude osakaal toidu peaks olema 10- 15%:
a) Taimsed valgud- kartul, sooja, riis, rukis, kaer jne.
b) Loomsed valgud- piimas, lihas, kalas, munades.
Loomse ja taimse valgu osakaal peaks olema võrdne. (Valkude paremaks omandamiseks peab neid sööma piimatoodete, kaunviljade või munadega). Igapäevane valguvajadus on 0,8- 1 gramm inimese enda kilogrammi kohta. (1gramm valku = 4 kilokalorit energiat). Näiteks klaas piima ja 30 grammi kala annab 7- 8 grammi valku.