Ma otsisin netist selle kohta materjali kuna endal on plaanis juurde võtta, mõtlesin et postitaks siia ka.
Osa asju korduvad, eriti söömise osas ja palju asju on sealt loogilised ka, aga kedagi ikka ehk aitab.
<SPAN lang=ET>
Alakaalulisus</SPAN>
<SPAN lang=ET></SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>
Kaalujälgijate juhendaja Kaja Torm tõdeb, et kõhnadel inimestel on kaalus juurde võtta märksa raskem kui tüsedatel liigsetest kilodest vabaneda.<FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=ET> </FONT></SPAN></SPAN></FONT><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>Riin Lanno sõnul on enamasti tegu täiesti tervete inimestega, kes muretsevad oma kondise välimuse pärast. Sageli on piitsavart meenutav keha vanematelt päritud – üldjuhul on ka kõhna inimese ema ja isa peene kondi ja vähese nahaaluse rasvkoega. Ka kiire ainevahetus on sageli geenidega päritud. Lanno sõnul on ekslik väide, et kõhnadel inimestel on magu kokku tõmbunud. Õigem on öelda, et tüsedatel on see välja veninud. Mao väike maht kujuneb välja siis, kui on tegu raske söömishäirega – anoreksiaga. Kõhnadel inimestel on enamasti väike isu, mis on tingitud valedest toitumisharjumustest ja vähesest füüsilisest aktiivsusest. Ka rohke suitsetamine ei lase kaalul tõusta, sest siis on organism mürgistusseisundis.
</FONT></SPAN>
<SPAN lang=ET>
Treening</SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>
Aktiivne liikumine ja sportimine tekitavad näljatunnet ning lisavad lihasmassi. Peale treenimise tuleks süüa senisest kaloririkkamat toitu. Tõhusamaks lihasmassi suurendamiseks tuleks süüa umbes tunni jooksul pärast trenni</FONT></SPAN><SPAN lang=ET>. K</SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>õige rohkem kaloreid </FONT></SPAN><SPAN lang=ET>annavad </SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>rasvad ja süsivesikud. Lihasmassi kasvatavad peamiselt valgud. </FONT></SPAN><SPAN lang=ET>M</SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>enüü peaks olema mitmekülgne, tervise seisukohalt ei ole kasulik ainult tahket rasva süüa. "Esmalt tuleks muuta senist menüüd ning siis alustada regulaarse jõutreeninguga," selgitab Status Clubi jõusaali peatreener Tarmo Tiits. Tiitsu kinnitusel ei ole kiire ainevahetusega inimestel süsivesikute ja rasva söömisest suurt midagi kasu. Lihaste kasvamisele aitavad kaasa valgud. Trenni tuleks teha regulaarselt ja suurte koormustega. Lihasmassi suurendamist on mõistlik alustada rahuliku treeninguga, kuid tulemuse annab ikkagi üksnes suure koormusega musklitreening. Vastupidavusalasid kõhnadele inimestele ei soovita, sest need ei aita lihasmassi suurendada.
</FONT></SPAN>
<SPAN lang=ET>
Söömine
</SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>
Kehakaalu suurendamise esimene eeldus on tasapisi end taas sööma harjutada. Ennekõike tuleks harjutada end toitvat hommikusööki sööma ja suurendama toidukordade arvu viie kuni kaheksa toidukorrani päevas.</FONT></SPAN><SPAN lang=ET> </SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>Tõenäoliselt on väga raske inimesel, kes on harjunud päevas sööma 2-3 korda, hakata järsku toituma 6 korda päevas. Suure tõenäosusega ei ole organism suuteline nii tihti toidukogust vastu võtma. Sel juhul peab iga nädala-kahe tagant lisama ühe toidukorra, see tagab järkjärgulise ainevahetuse kiirenemise ja organism harjub sellega. Sage söömine kaitseb ka liigrasvumise eest, muidugi loeb palju ka see, mis toiduaineid, millal ja mis koguses tarbida
Et saada ilus ja vormikas figuur, selleks tuleb süüa õiges vahekorras valke, rasvu ja süsivesikuid. Kalkun ja kana on puhas proteiin ja rasv, süsivesikutega pole seal midagi pistmist, see on kaalu langetamise toit, samuti nagu ka kodujuust. Kehakaalu suurendamiseks tuleks kindlasti süüa proteiinirohkeid – liha, kala, muna, piimatooteid – ja süsivesikuid sisaldavaid toite. Viimased aitavad kehal taastuda ja järgmiseks trenniks energiat koguda. Hommikupoole tuleks süüa rohkem süsivesikute-, õhtupoole valgurikkaid toite. Kui süüa ainult valku, pole kehal energiat, et kasvada. Nii võivad kehakaalu suurendajad muretult süüa mõnusaid ja maitsvaid eineid – singivõileibu ja juustusaiu, riisi kanaga, putru ja piima.
Ärge jooge vähese kalorisisaldusega (ei sisalda kaloreid) jooke. Sellisteks jookideks peame me soodavett, suhkruta teed ja kohvi ning mineraalvett. Jooge rõõska koort, piima (1% -1,5%-lise rasvasisaldusega), 100%-list mahla.
Mitmekesistage oma toidumenüüd. Teie menüü peab koosnema roogadest, mis sisaldavad tärklist (kartul, riis, pasta, tangained), köögi- ja puuvilju ning proteiinirikkaid toiduaineid (kanaliha, loomaliha, kala, tofu, munad, juust, kaunviljad, arahhiisiõli). Tarvitage koos toiduga 2-3 lusikatäit margariini.
</FONT></SPAN><SPAN lang=ET>
SOOVITUSED:
</SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>
1.Pea oma toitumisharjumuste kohta päevikut.
Ehkki sulle võib tunduda, et "sööd nagu hobune", näitab korralik päevikupidamine sageli midagi muud. Päevikusse tuleks kirja panna nii kellaaeg, söödud toit kui ka toidukogus. Eraldi lahter võiks olla kehalise koormuse ja enesetunde kirjapanemiseks (näiteks kui sul on elus stressirohke periood).
2.Kaalu ennast vähemalt kord nädalas ja pane ka kaalunumbrid kirja.
Ära oota liiga kiiret kaalutõusu, pool kilo nädalas on väga hea tulemus, rohkem kui kilo nädalas juurde võtta ei ole enam tervislik. Kasulik on ka keha rasvaprotsendi mõõtmine. Naistel on optimaalne rasvaprotsent 20-29%, meestel 10-19%, sportlastel on see protsent väiksem.
3.Ära söösta kohe rämpstoidu kallale!
Juurde võtta on võimalik ka tervislikult toitudes, andes oma kehale piisavalt toitaineid ja "ehitusmaterjali". Lõdvad lihased ja rasvakiht, mis koguneb vaid kõhule ja reitele, ei kaunista kedagi.
4.Õpi tundma toitumise põhialuseid.
Kaunista oma toitu ja tee oma söömaajad külluslikuks! Lisa toidule tervislikke küllastamata rasvu, näiteks salatile oliiviõli ja kaunista see saiakrutoonide ja juustukuubikutega. Kaunista oma hommikusöögijogurt päevalilleseemnete või rosinatega.
5.</FONT></SPAN><SPAN lang=ET> S</SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>öö päevas vähemalt 3 suurt söögikorda ja 2-3 vahepala.
6.Kui sul on kombeks süüa ebaregulaarselt, muuda seda! Kui kogu aeg on kiire ja sa justkui unustad süüa, siis võid alguses isegi mobiili meeldetuletuseks helisema panna.
7.Söök peaks sisaldama rohkem kaloreid.
Kalorivaeste ja väherasvaste toitude asemel söö kõrgema rasvasisaldusega toiduaineid, jäädes siiski mõistlikkuse piiridesse. Soovitused "söö searasva süüa ja joo vahukoort peale " ei ole tee stabiilsele ja tervislikule kaalutõusule. Asenda näiteks apelsinimahl viinamarjamahlaga. Juurviljadest eelista kartulit, hernest, porgandit ja peeti. Juurviljatoitudele lisa juustu. Ära unusta magustoitu!
8.Hoia snäkke alati käeulatuses.
Hea valik on pähklid, rosinad, päevalilleseemned, koorejogurtid, pudingid, müslibatoonid, juust, puuviljad ja šokolaad. Eriti kaloririkkad on kuivatatud puuviljad nt aprikoosid ja datlid. Kui magusaisu ei ole, proovi kõrge rasvasisaldusega juustu või juustukveekereid.
9.Ole kannatlik!
Kõhnal inimesel on kaalus juurde võtta sama raske või raskemgi kui ülekaalulisel liigkilodest lahti saada. Anna kehale aega suuremate toidukogustega harjuda!
10.Otsi abi dietoloogilt.
Kui su kehakaal häirib sind, ära pelga pöörduda dietoloogi poole. Kindlasti konsulteeri algatuseks ka perearstiga, kui tunned ennast ka muidu kehvasti, kui pea käib ringi või oled pidevalt väsinud.
11. Anna kehale puhkust. </FONT></SPAN><SPAN lang=ET>Magama peaks vähemalt 8-9 tundi.
</SPAN>
<FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>
Näidismenüü
</FONT></SPAN><SPAN lang=ET>
1.HOMMIKUSÖÖK
Soovitan mitmesuguseid täisteratangudest putrusid koos 2 viilu seemne- või rukkitäisteraleivaga, millele on määritud 10 g võid ja lisatud 30–50 g juustu või sinki. Hästi sobivad ka sepik või odrajahukuklid.
</SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>
Kõrvale sobivad tee või kohv rõõsa koorega, samuti keefir või biojogurt, millele on lisatud 2-3 teelusikatäit mett või 1 tl täis suhkrut.
LÕUNAOODE
Klaas piima või mahla. Eriti täisväärtuslikud on toormahlad puu- või juurviljadest (näiteks porgandi-, peedi- ja kapsamahl).
LÕUNASÖÖK
100–150 g keedetud või hautatud liha või kala (eriti hea rasvade allikas on lõhefilee, päevas piisab 50 g lõhefileest) koos keedetud kartulite ja 150 g värske kapsa-porgandisalatiga. Magustoidu võib asendada mahlajoogi või 2,5protsendilise keefiriga.
ÕHTUOODE
Viinamarjad või õun ja klaas mahla.
ÕHTUSÖÖK
Keedetud või hautatud aedviljatoit koos toorsalati ja 100–150 g liha või kala või ühe munaga.
ÖÖOODE
Hilisõhtune pala ei pea olema magustoit. Piisab võileivast ja kuumast joogist.
2. HOMMIKUSÖÖK
Ploomimahl
Hommikusöögihelbed piimaga või rasvase jogurtiga, lisada pruuni suhkrut
</FONT></SPAN><SPAN lang=ET>LÕUNAOODE</SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>
Röstsai võiga ja keedumunaga või moosiga
Piim
LÕUNASÖÖK
Koorene broccoli kreemsupp riivitud juustuga
Röstssai võiga
Võileib juustu, lihalõigu ja tomatiga, lisandiks majonees
Magustoiduks mannakreem või õun
</FONT></SPAN><SPAN lang=ET>ÕHTUOODE</SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>
Banaani-maasika smuuti
ÕHTUSÖÖK
Liha- ja juurviljahautis lisandiks kartulipuder võiga või 1 viil täisteraleiba
Oliivid
Vaniljepuding pealepuistatud mandlilaastudega.
</FONT></SPAN><SPAN lang=ET>ÖÖOODE</SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>
Juustukuubikud või müslibatoon.
Piim või viinamarjamahl.
</FONT></SPAN><SPAN lang=ET>
SOOVITUSED:
</SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>
Portsjonid ei pea olema liiga suured. Normaalne portsjon on üks taldrikutäis toitu, suppi või praadi ja 1-2 klaasi jooki. Magustoidu puhul piisab 150–200 g. Hommikuti tuleks kindlasti süüa. Sööma peaks mõnuga, aeglaselt.</FONT></SPAN><SPAN lang=ET> </SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>Päeva jooksul juua lisaks 6-8 klaasi vett.</FONT></SPAN><SPAN lang=ET> </SPAN><FONT face="Times New Roman"><SPAN lang=EN>Toit tuleks serveerida kenasti, et ärataks isu. Isupuuduse korral tasuks valida mõni oma lemmikroog.
</FONT></SPAN><FONT face=Arial size=2><FONT face=Arial size=2><SPAN lang=ET></FONT></FONT></SPAN>