EEVA naistekas

Reede, 03. May 2024

Last updateK, 13 Sept 2023 9am

  • Registreeri
    *
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    * kohustuslikud väljad

Tere, Külaline
Näopuhastused, erihooldused, tooted, probleemid.
  • Lehekülg:
  • 1

TEEMA: Nahahooldusest

Nahahooldusest 24/03/2006 20:02 #1

  • Nikita
  • POLE LEHEL
  • Moderaator
  • Postitusi: 2425
Nahahoolduse eesmärgiks on naha tervisliku funktsioneerimise soodustamine. Õige nahahooldus on vajalik sõltumata sellest, kas nahal on mingi haigus või mitte. Igas elukeskkonnas – olgu siis päikselises, tuulises või külmas - on mõned faktorid, mis häirivad naha normaalset funktsioneerimist.

Naha baashooldus on tavapärane naha hooldus, mida saab teostada ilma kallite toodeteta. Põhilisteks hooldusvahenditeks on puhastusvahend ja vesi, niisutav kreem ja päikseblokaator.

Seebid ja puhastusvahendid
Puhastusvahendite kasutamise eesmärgiks on eemaldada meiki, rasu, mustust ja surnud naharakke, samuti vajadusel valmistada nahka ette paiksetele ravivahenditele. Paljudel inimestel on väärettekujutus, et nad peavad nahka “sügavpuhastama” ja eemaldama kogu rasu. Sellisel juhul eemaldatakse ka kogu nahka kaitsev lipiidkiht ja nahk muutub väga kuivaks. Samuti ei taluks paljud inimesed peale sellist puhastamist enam retinoide, benzoüülperoksiidi või teisi ravivahendeid.

Enamus standardseid kehaseepe on liigselt kuivatavad näole. Näo pesemiseks eelistage seebivaba, mitte-kuivatavat, niiskust säilitavat puhastusvahendit. Isegi tooted tundlikule nahale võivad mõnikord sisaldada detergenti, mis liialt kuivatab nahka. Juhul, kui toode osutub liialt niisutavaks, jättes naha “libedaks”, võib kasutada vahtusid. Vahud jätavad sageli värskema ja puhtama tunde.

Kuivale ja tundlikule nahale sobivad lipiidsemad puhastajad, mis sisaldavad kas tsetüülalkoholi, veebaasilisi kreeme või vanniõlisid.

Aknele kalduva, probleemse naha puhastajatesse on mõnikord lisatud salitsüülhapet, benzoüülperoksiidi või antibakteriaalseid aineid, mis omavad kas põletiku -, bakteritevastast või komedoone lahustavat toimet. Neid kasutatakse kas igapäevaselt või mõnel korral nädalas, vastavalt naha taluvusele.

Antibakteriaalsed puhastajad on teatud puhkudel õigustatud, kuid sageli on nad liialt kuivatavad, soodustades nahapõletiku ja ekseemi teket. Antibakteriaalseid aineid sisaldavad näiteks mõned probleemse, aknele kalduva naha puhastusvahendid.

Eelistage lõhnavabasid pesemisvahendeid. Teadke, et “lõhnastamata” ei tähenda sama mis “lõhnavaba”.

Soovitavalt vältige tugevaid medikamentoosseid, teralisi ja ka herbaalseid seepe.

Mõnikord võivad ka pehmetoimelised puhastajad olla liialt kuivatavad. Sellisel juhul piisab ka veega naha pesemisest.

Ärge unustage, et enamus seepe ei eemalda meiki; meik tuleb eemaldada spetsiaalse meigieemaldusvahendiga.

Niisutajad
Termineid “niisutaja” (niiskuse lisaja) ja “emollient” ehk baaskreem (pehmendaja) kasutatakse tihti vaheldumisi. Sageli esinevad need komponendid koos ühes tootes.

Niisutajad aitavad säilitada naha niiskust ja barjäärfunktsiooni. Neid kasutatakse siis, kui nahk tõesti vajab niisutust. Teatavasti on ka kuiv nahk vastuvõtlikum ketenduse, nahaärrituse, ekseemi või infektsiooni tekkeks.

Niisutajatel on 2 peamist funktsiooni:
-tänu lipiidide ehk rasvade (kolesterool, skvaleen, rasvhapped) sisaldusele tekitavad naha pinnale õhukese oklusiivse rasukihi, vältides aurumisest tingitud veekadu ja suurendades nii naha pindmise kihi – sarvkihi -veesisaldust.
-humektandid, nagu glütseriin, uurea ja alfa-hüdroksühapped (piimhape või glükoolhape) lisavad vett sarvkihti väljastpoolt ja soodustavad vee peetumist sarvkihis. Kõrgemates kontsentratsioonides on AHA-hapetel ka kooriv ja ketendust vähendav toime. Vigastatud nahale (kratsitud või lõhedega) kandmise järgselt võivad uurea ja AHA-happed kipitada.

Niisutajad võivad esineda losjoonide, kreemide või salvide kujul, sõltuvalt vee ja lipiidide vahekorrast. Tootevormi valik sõltub nahapiirkonnast ja naha kuivuse astmest. Raske on soovitada inimesele nö. temale ainuõiget toodet. Igaüks peab ise endale sobivaima leidma, katsetades nii üht kui teist.


Losjoone (piimasid) kasutatakse tavaliselt vahetult peale dušši või vanni ja vajadusel kerge nahakuivuse korral. Losjoonid sobivad hästi karvadega kaetud piirkondadele. Kreemid on rasvasemad ja neid kasutatakse, kui vajatakse rohkem niisutust. Üldiselt on kreemid kosmeetiliselt hästi vastuvõetavad. Salvid on kõige suurema rasvasisaldusega, sobides hästi väga kuivale, paksule ja ketendavale nahale.


Nn. õlivabad, mitte-komedogeensed niisutajad on mõeldud probleemsele, aknele kalduvale nahale.


Niisutajad ei noorenda nahka ega vähenda kortse, kuid neisse võidakse lisada vananemisvastaseid toimeaineid. Odavamad niisutajad töötavad üldjuhul sama hästi kui kallimad.


Päiksekaitse
Päiksekaitse, nii UVA kui UVB kiirte eest, on vajalik igal ajal, vältimaks nii päiksepõletust kui pikemaaegseid kahjustusi - enneaegset naha vananemist (kortse ja väikseid pigmendilaigukesi), teatud tüüpi nahavähki. Sageli arvatakse ennatlikult, et kui päikseblokaator on olemas puuderkreemis, on kaitse piisav. Tavaliselt on kaitsefaktor seal liiga väike.

Mõned patsiendid kardavad, et päikseblokaator ägestab aknet. Tänapäeval on siiski ka palju kergebaasilisi niisutavaid kreeme, mis sisaldavad kaisefaktoreid UVA ja UVB eest. Kui te ei vaja niisutavat kreemi, võite kasutada ka päikseblokaatorit sprei või geeli vormis. Ka mehed ei eelista üldjuhul kreeme.

Oluline on panna blokaatorit piisavas koguses. Tavaline probleem on, et toodet kantakse nahale liiga õhukese kihina. Järgige teelusika reeglit – pool teelusikatäit näole, pool kaelale ja pool mõlemale käsivarrele. Üks teelusikatäis kulub kehatüve eesmisele osale, kehatüve tagumisele osale ja mõlemale jalale.

Eelistage blokaatorit faktoriga üle 15, mis sisaldab tsinkoksiidi, titaaniumdioksiidi või Parsooli kergebaasilises tootes.

Blokaator tuleb peale kanda vähemalt 20-30 minutit enne toast väljumist ja uuesti mõne tunni tagant (vastavalt faktorile), samuti peale ujumist või liigset higistamist.

Vältige liigset päikese käes viibimist, eriti aga keskpäevast tugevat päikest (10-15). Kandke kaitsvat riietust.

Toonikud, näoveed
Toonikute kasutamine sai alguse aluseliste seepide ajastul. Nad aitasid peale pesemist eemaldada nahale jäänud rasu ja seebijääke ning tekitasid värske tunde. Kahjuks eemaldatakse sellega ka nahka kaitsev lipiidkiht, mis muudab naha tundlikumaks välisärritajate suhtes. Tekis väärarusaam, et kui nahk tundub pingul ja klaar, siis on ta ka puhas.

Toonikud võivad probleemi põhjustada eriti siis, kui samal ajal kasutatakse akne – või vananemisvastasel eesmärgil retinoide või muid ravivahendeid. Kuna nimetatud tooted võivad peamiselt esimestel ravinädalatel nahka teatud määral kuivatada ja ärritada, võib toonikuga puhastatud, väga kuiv nahk kergesti tugevalt ärrituda ja punetada.

Kui te siiski olete harjunud toonikut kasutama, siis eelistage alkoholivaba varianti (nn.pehmetoimelist, jahutavat ja niisutavat toonikut), mida ka paljud firmad pakuvad. Toonik kantakse nahale peale näo pesemist ja kuivatamist ja seda ei loputata maha.

Silmakreemid
Inimeste hulgas on levinud müüt, et nahk silmade ümber nõuab tingimata erinevaid tooteid kui ülejäänud nägu. Enamasti sobivad sinna siiski samad niisutajad, mis mujalegi näole. Erineva toote kasutamine on näidustatud, kui selles aktiivaine kontsentratsioon on liialt ärritav silmaümbruse naha jaoks. Samuti on aknega patsiente, kes ei vaja niisutajat näole, küll aga silmade ümber.

Koorivad vahendid
Koorivad vahendid soodustavad sarvkihi irdumist, tuues esile siledama ja säravama naha. Kuna patsiendid armastavad koorivat toimet, siis nad sageli kalduvad koorijatega liialdama. Tasub meeles pidada, et näiteks AHA-happed ja retinoidid, mida kasutatakse kas akne raviks või vananemisvastasel eesmärgil, omavad samuti nii koorivat kui ka palju muid kasulikke toimeid. Seega ei pea alati tingimata koorijaid juurde lisama.

Levinud, peamiselt vananemistasel eesmärgil ja ka akne ravis, on mitmesugused koorivad protseduurid, nagu keemiline koorimine ja mikrodermabrasioon.

Maskid
Maske kasutatakse lühiaegse kontaktravi põhimõttel. Nad võimaldavad toimeaineid nahka viia, kuid ei tohi unustada, et nad toimivad vaid kasutamise ajal.

Nahahooldusest 13/07/2008 22:50 #2

  • sanxyi
  • POLE LEHEL
  • Vaatleja
  • Postitusi: 30
Tahaks teada, kas tavalise seebiga näo pesemine võib tekitada vistrikke?

Nahahooldusest 14/07/2008 00:23 #3

  • Nikita
  • POLE LEHEL
  • Moderaator
  • Postitusi: 2425
Tahaks teada, kas tavalise seebiga näo pesemine võib tekitada vistrikke?
Kasuta spetsiaalset näole mõeldud seepi, näiteks Sebamedil on üks hea seep (~35kr). Tavalised seebid võivad poore ummistada ja naha pH-taset rikkuda.

Nahahooldusest 14/07/2008 00:30 #4

  • müfide
  • POLE LEHEL
  • Kreisi kasutaja
  • Postitusi: 1277
Tavaline seep kuivatab nahka ja tekib nahale selline sarvkest, et ei saa poorid korralikult hingata.

Nahahooldusest 16/08/2008 23:38 #5

  • Beha
  • POLE LEHEL
  • Vaatleja
  • Postitusi: 69
Kas enne näomaski peale panemist tuleb näonahk puhastada ja koorida? Ja kas peale maski maha võtmist tuleb toonik ning näokreem peale kanda?

Nahahooldusest 17/01/2009 14:20 #6

  • kedlike
  • POLE LEHEL
  • Vaatleja
  • Postitusi: 96
Minul on selline tundlik nahk, näitek kohe kui puuderkreemi panen siis nägu läheb punaseks ja nahk tuleb maha ja kui oma nägu seebiga pesen siis on see jube kuiv ja nahk tuleb ka maha. Ise pesen enda nägu ainult tavlise leige veega ja see ei ärrita vistrikke võtab rasu ära ja nägu on puhas.

Nahahooldusest 24/06/2010 13:44 #7

  • gertsik
  • POLE LEHEL
  • Vaatleja
  • Postitusi: 2
Tere! Vabandust kui sellist teemat juba on, kuid mul on selline probleem: kasutasin teepuuõli vistrike peale panemiseks lõual, kuid nüüd lõi nägu paiste, mida teha? mis toodetega paistendust leevéndada saaks? aitäh

Nahahooldusest 24/06/2010 13:53 #8

  • gertsik
  • POLE LEHEL
  • Vaatleja
  • Postitusi: 2

täpsemalt öeldes oleks näol nagu põletik

Nahahooldusest 24/06/2010 15:09 #9

  • giffy
  • POLE LEHEL
  • Kreisi kasutaja
  • Postitusi: 1019
Ära kasuta midagi, võid vahepeal külma veega jahutada. Ära kuivata rätikuga vaid jäta vesi ise kuivama. Peaks aitama, kuid kui asi on tõsine, pöördu arsti poole.

Nahahooldusest 22/09/2010 19:58 #10

  • rubor
  • POLE LEHEL
  • Vaatleja
  • Postitusi: 7
Tahaks teada millised on parimad sarjad (firmad) kombineeritud näonaha hoolduseks?? sooviks vähem keemiat ja nahka vähem väsitavaid
  • Lehekülg:
  • 1
Lehekülje loomise kiirus: 0.71 sekundit
  • Haldaja: Windway OÜ

EEVA naistekas

EEVA naistekas on veebikeskkond, mis on loodud eelkõige naistele ja siit leiab tasuta turu, sõbraliku õhkkonnaga foorumi, erinevate valdkondade artiklid, intervjuud, blogid, uudised, auhinnamängud, küsitlused ja palju muud huvitavat.

EEVA naistekas ootab Sind alati ja on Sinu jaoks olemas!

Sa oled siin: Esileht Foorum