See on piim, mis ei sisalda laktoosi. Laktoos on siis aine, mida leidus piimas ja mis tekitab paljudele inimestele allergiat. Aga piima ju tahetakse ikka juua, seega on tehtud ka laktoosivaba variant. ...
Allergia? Palun.
Laktoos on piimasuhkur. Idee järgi on kõik täiskasvanud imetajad (kassid, siilid, kõik on), sh täiskasvanud inimesed laktoosi suhtes tundlikud. Inimene aga kodustas lehma ära ja jõi terve elu tema piima, selle tulemusena muutus osa inimesi resistentseks. Umbes 2% inimkonnast (kui õigesti mäletan) on aga jäänud laktoosi suhtes tundlikuks. See tähendab seda, et inimesel puudub täiskasvanuna piimasuhkru (laktoosi) lagundamiseks vajalik ensüüm. Siis tekivad gaasivalud, mõnel on paha olla ja oksendab. Kiudainete söömine aitab, nt üks saiaviil ja 5 min hiljem tulevad gaasid välja ja kõik on korras.
See aga ei tähenda, et laktoosi suhtes tundlik inimene piimatooteid ei võiks tarbida. Piima keetmisel laguneb laktoos kõrge temperatuuri juures ära ja sama kehtib hapendatud toodete (jogurt, hapukoor, kohupiim jne) kohta. Laktoosivaba jogurt on küll suht mõttetus... seal on seda niigi minimaalselt. Siis peab küll eriti tundlik olema
Aga sellega on nii, et mingi aja jooksul koguneb inimese organismi teatud arv ensüüme ja siis tarbi laktoosi nii palju kui tahad ja midagi ei juhtu. See tuleb ja kaob. Ja väikesed kogused ei tee ka midagi. Pmst elu see küll ei sega, sööd lihtsalt leiba/saia peale.
Ise kuulun kah sinna "piimatundlike" gruppi...