EEVA naistekas

Reede, 26. April 2024

Last updateK, 13 Sept 2023 9am

  • Registreeri
    *
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    * kohustuslikud väljad

Blogid

Tere tulemast EEVA blogikeskkonda! Siin saad lugeda ja jälgida eevakate huvitavaid blogisid erinevatest valdkondadest. Blogide jälgimine on väga lihtne, kliki soovitud blogi juures lingile "Jälgi antud blogi" ja me saadame sulle alati kirja, kui blogisse uus postitus laekub. Kui soovid samuti EEVA blogikeskkonnas blogima hakata, siis võta meiega ühendust. Tule jälgima ja ka ise blogima!

Vaata kindlasti ka teisi suurepäraste blogide kataloogi, kuhu oleme sinu jaoks kokku kogunud lugemisväärt blogid.

  • Esileht
    Esileht Kuvatakse kõik blogipostitused.
  • Blogid
    Blogid Kuvatakse kõik blogid.
  • Sildid
    Sildid Kuvatakse kõik sildid.
  • Blogijad
    Blogijad Kuvatakse kõik blogijad.

Kasvatamatute laste vanemad

Postitas blogisse: MiuMei
  • Fondi suurus: Suurem Väiksem


Ütlen kohe ära, et kui teile ei meeldi vingumine, pasundamine või halva noodiga targutamine, eriti laste kasvatamise alal, ärge edasi lugege! Ausalt!

Mul vahel tõusevad lausa ihukarvad püsti kui mõnd ekstreemsemat intsidentsi seoses kasvatamatute lastega näen. Muidugi, lapsed pole oma kasvatamatuses ise mingit moodi süüdi, põhivastutus on siiski vanematel. Meie järeltulijad on sellised, milliseks meie oleme neid nii-õelda voolinud. Õige käitumine tuleb kaasa kodust, mitte emaüsast.

 

"Ta on sellise iseloomuga", "pole mõtet keelata", "ta niikuinii ei kuula", sellised on vist enamlevinud vabandused vanemate suust? Hallo, lapsevanemad, kas te mõtlete seda tõsiselt? Pole mõtet keelata?
Ega laps loll pole, kui ta näeb, et teda niikuinii ei keelata, siis ta teebki mis tahab. Mitte ükski laps ei sünni ühiskonnale aktsepteeritavate käitumisnormidega! Kogu see raske töö tuleb siiski vanematel endal ära teha.

Ma saan aru, et mõni ongi "raskem" laps, et peab kahe korra ütlemise asemel neli korda ütlema. Aga lõpuks saab laps ikka aru mida talt nõutakse või oodatakse. Järjekindlusest on ilmselt kõik lapsevanemad kuulnud, kui palju seda keegi ka praktiseerib on juba teine teema. Mõni ootab, et laps kasvab kõigest välja. Eks lihtsam ole ikka alla anda kui vaeva näha.

Eks õeldakse sellise kasvatamatuse kohta vabakasvatus. Vabakasvatus on ikka midagi muud, mitte piiride puudumine! Kui tahate vabakasvatusega end välja vabandada, kasutage pigem "kasvatus vaba", tundub asjakohasem :D

Ma ei räägi siin üldse sellistest asjadest, mis käivad periooditi vanusega kaasas. Nt 9 kuune lööb emmet näkku või hammustab (sest emme on no nii tohutult armas ja nii pisikesed ei oska heldimust paremini välja näidata). Aga ka jonnides selili viskamine, jalgade trampimine, toidu pildumine, poes kisamine ja nõudmine - neid asju teevad enamus lapsed mingis vanuses. Mõni vähem, mõni rohkem. Nad teevad seda vähese väljendusoskuse pärast ja ka selleks et lapsevanema piire kombata. Aga see ei tähenda, et last ei pea suunama õigele käitumisele.

Kui piire pole, siis elu kui lill ja võib samas vaimus jätkata nii kaua kui süda lustib või kunagi endal mõistus pähe tuleb...kui tuleb. Aga kui suur laps läheb vanematele kätega kallale kui oma tahtmist ei saa, siis on midagi ikka väga nihu. Aga no armastavad lapsevanemad ja lähedased kannatavad kõik välja, eksole?

Kui juba mehemõõtu laps võtab tagataskust noa teie ähvardamiseks välja, võib küll õelda "Pole mõtet keelata - ta ei tea/ei saa aru. Talle pole ju õiget käitumist keegi õpetanud."
See on jah nüüd veidi äärmuslik ja külmavereline näide, aga mõte jääb üldjuhul samaks.

Ma tean, et mul pole mõtet targutada, sest mul lapsed pole veel sugugi suureks kasvatatud. Mulle on küll õeldud, et oh mis sul viga? Sul nii head lapsed. Aga kujutate ette kui ma oleks suhtunud samamoodi, et pole mõtet keelata. Siis nad oleks samuti täiesti kasvatamatud ja teisi häirivad jõnglased. Jah just kasvatamatud, sest iseloomuga ja geenidega siin ilmselt niivõrd pistmist pole. Ega lapse kasvatamine piirdugi ainult "tegemisvaevaga".

Ma ei ole inimene, kelle arvamus peab õige olema. Ka mina õpin. Jah, mu lapsed on alles väiksed ja ma ei tea kasvatamisest kõike. Ma pole ka laste pedagoog ega psühholoog - ma ei saagi kõike teada. Aga piirid on need mis loevad. Ma tahan, et mu lapsed teavad, mis on õige ja mis on vale, et nad saaksid sellele tuginedes normaalseteks inimesteks kasvada.

Eks igaüks teab kuidas ta oma last kasvatab, aga tahaks teada, mis toimub nende vanemate peas? Kas nad lihtsalt ei viitsi? Arvavad, et piirideta armastus on võrdne piiride puudumisega kasvatuses? Mida vähem piire, seda rohkem armastust? Või loodavadki, et küll kunagi läheb üle?
Eks ta muidugi läheb, ma pole veel täisealist meesterahvast õlleleti juures siruli viskamas näinud, kui õlut ei saa. Aga selliseid näiteid, kus emad ostavad viimase pensioni eest pojale õlut/viina tean küll. Või kui laps külastab vanemaid vaid pensionipäeval ja vanainimesed jäävad tühjad pihud uut pensionit lapse külaskäiku ootama.

Eks igalühel ole oma arvamus, nii et olen arvamustele avatud :)
Miks vanemad nii käituvad?


Olen 28a moe ja iluhuviline. Minu blogis saate lugeda nii ilujuttu kui palju muud põnevat.

  • Haldaja: Windway OÜ

EEVA naistekas

EEVA naistekas on veebikeskkond, mis on loodud eelkõige naistele ja siit leiab tasuta turu, sõbraliku õhkkonnaga foorumi, erinevate valdkondade artiklid, intervjuud, blogid, uudised, auhinnamängud, küsitlused ja palju muud huvitavat.

EEVA naistekas ootab Sind alati ja on Sinu jaoks olemas!

Sa oled siin: Esileht Blogid Merje Kasvatamatute laste vanemad