EEVA naistekas

Reede, 26. April 2024

Last updateK, 13 Sept 2023 9am

  • Registreeri
    *
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    * kohustuslikud väljad

Blogid

Tere tulemast EEVA blogikeskkonda! Siin saad lugeda ja jälgida eevakate huvitavaid blogisid erinevatest valdkondadest. Blogide jälgimine on väga lihtne, kliki soovitud blogi juures lingile "Jälgi antud blogi" ja me saadame sulle alati kirja, kui blogisse uus postitus laekub. Kui soovid samuti EEVA blogikeskkonnas blogima hakata, siis võta meiega ühendust. Tule jälgima ja ka ise blogima!

Vaata kindlasti ka teisi suurepäraste blogide kataloogi, kuhu oleme sinu jaoks kokku kogunud lugemisväärt blogid.

  • Esileht
    Esileht Kuvatakse kõik blogipostitused.
  • Blogid
    Blogid Kuvatakse kõik blogid.
  • Sildid
    Sildid Kuvatakse kõik sildid.
  • Blogijad
    Blogijad Kuvatakse kõik blogijad.

Imeline arbuus

Postitas blogisse: Soul Food
  • Fondi suurus: Suurem Väiksem

Istun ja söön just praegu arbuusi ja mõtlen, et võiks ju sellest suurepärasest viljast ka lähemalt kirjutada. Tore on kuulata ja jälgida oma organismi, praegune suvelõpp on just arbuuside valmimise aeg ja kohe on tunda kuidas nende järgi isu on tekkinud. Arbuus on inimorganismile tegelikkuses väga kasulik ja neid häid omadusi siin nüüd kohe ka loetlema asun.

Arbuus on palju enamat kui lihtsalt värskendav suvine suupiste. Aina enam kliinilisi katseid toitumisteaduste vallas tõendavad, et tegemist on tõelise ravitoiduga. Arbuus sisaldab palju vett ja puuviljasuhkruid, lisaks on selles A-, C-, E- ja D-vitamiini, erinevaid B-grupi vitamiine, rauda, kaltsiumi, magneesiumi, mangaani, kaaliumi, fosforit, tsinki, fluoriidi ja seleeni.

Tõstab antioksüdantide taset ja kaitseb südant. Arbuus sisaldab suurel hulga lükopeeni ja teisi karotenoide nagu luteiini ja beetakaroteeni. Neil antioksüdantidel on leitud väga palju tervisele kasulikke omadusi: immuunsüsteemi tugevdamine, südame ja veresoonkonna haiguste ennetamine ja diabeedi vastane toime. Antioksüdandid võitlevad vabade radikaalidega, mis põhjustavad keha vananemist ning oksüdatiivset stressi.

Alandab vererõhku ja parandab veresoonte seisukorda. Kaalium ja mangaan aitavad vererõhku reguleerida ning antioksüdandid parandavad veresoonte tervist.Arbuus aitab toota kehas lämmastikoksiidi, mis aitab hoida veresoonte elastsust ja vähendada oksüdatiivse stressi kahjulikku mõju.

Tsitruliini sisaldus
Arbuus sisaldab erilist aminohapet tsitrulliini, mis konverteeritakse kehas veresoonte endoteeli, südant ja immuunsüsteemi  kaitsvaks arginiiniks. Arginiin on aminohape, mis aitab toota arterite elastsust säilitavat ja veresooni laiendavat lämmastikoksiidi ning taastada juba kahjustunud endoteeli.
Tsitrulliin on seega kuldaväärt aine ning arbuusis leidub seda rohkelt. Alles hiljuti ilmus uurimus ka selle kohta, et tsitrulliini sisaldav arbuusimahl aitas pingutusjärgselt edukalt taastada sportlaste südamerütmi ja vähendada lihaspingeid.

Kvaliteetne valk
Ära ei maksa unustada ka arbuusiseemneid. Need sisaldavad rohkelt väärtuslikku valku, aga ka immuunsus-, intelligentsus- ja viljakusmineraalina kuulsat tsinki. Nii et mitte alati ei maksaks seemneid arbuusist eemaldada või seemnetuid  arbuuse otsida. Peale suurepärase kiudaine toimivad katkinäritud seemned ka kvaliteetse mineraalide- ja valguallikana.

Hädavajalikud mineraalid ja vitamiinid
Mineraalidest sisaldab arbuus rikkalikult magneesiumit, kaltsiumit, mangaani, kaaliumit, fosforit, tsinki ja seleeni. Just rohke magneesiumi ja kaaliumi olemasolu teevad arbuusist südamesõbraliku vilja. Magneesium aitab  südamelihast lõõgastada, toetada ja tervendada, kaalium ja mangaan aga  töötavad vererõhu reguleerijate ning vajadusel alandajatena.

Arbuus sisaldab ka rohkelt C-vitamiini ja foolhapet. Teatavasti on C-vitamiinil muu kõrval oluline roll ka kollageeni tootmisel. Tegu on ainega, mis aitab säilitada naha nooruslikku välimust ja lükata edasi kortsude teket.  Foolhape aga aitab kaasa põletikuvalmidust signaliseeriva homotsüsteiini langetamisele,  vereloomele ja on tuntud anti-aneemilise vitamiinina.

Struktureeritud vesi ja kaalium neerudele
Nähtavasti  teavad kõik, et arbuus on suurepärane neerude  puhastaja, seda eelkõige rohke kaaliumi ja veesisalduse tõttu. Kaaliumirikas vesi eemaldab edukalt soolaladestusi  ja toimib kusihappe kontsentratsiooni madaldajana, mis aitab omakorda ennetada neerukivide teket. Seega on neerud teile arbuusi söömise eest äärmiselt tänulikud ja nendega koos rõõmustab  kogu puhastunud keha.

Veresuhkru reguleerija
Arbuusi söömine aitab reguleerida veresuhkru taset, kiirendada ainevahetust ja alandada kaalu. Eelnevast tulenevalt  soovitatakse arbuusi ka  metaboolsest sündroomist tingitud  ülekaalu,  tasakaalust väljas vererasvade ning  südame-veresoonkonna probleemide korral.

Kuidas arbuusi valida?

Koputa arbuusikoorele: valmis vili annab vastuseks tuhmi heli, pooltoores arbuus kõlab tühjalt. Eelista kollase laiguga arbuusi. Väldi arbuuse, mille koores on lõhed või pehmed laigud. Arbuusi valmimise aeg on augusti lõpp – septembri algus, augusti alguses pole arbuusid niivõrd kasulikud.

Arbuusist saab ka palju maitsvaid jooke ja sööke valmistada ning ühtlasi on ka kasulik kosmeetikavahend näole. Sellest aga juba mõnes teises postituses.

Nii et nautige ja "kasutage" ära arbuusiaega seniks, kuni seda veel jätkub ;)!

 

Kirjutan kõigist asjadest, sündmustest ja emotsioonidest mis ühte või teistpidi köidavad mu hinge ja meeli ning annavad ka lugejale uut ja põnevat infot juurde.

  • Haldaja: Windway OÜ

EEVA naistekas

EEVA naistekas on veebikeskkond, mis on loodud eelkõige naistele ja siit leiab tasuta turu, sõbraliku õhkkonnaga foorumi, erinevate valdkondade artiklid, intervjuud, blogid, uudised, auhinnamängud, küsitlused ja palju muud huvitavat.

EEVA naistekas ootab Sind alati ja on Sinu jaoks olemas!

Sa oled siin: Esileht Blogid Kristel Imeline arbuus