Tsitrusviljad

Laim

Tsitrusviljad on happelised puuviljad, mis on rikkad C-vitamiini sisalduse poolest. On olemas erinevaid tsitrusviljade liike, millel on palju kasulikke mõjusid meie tervisele.

Tsitrusviljadel, mida kutsutakse ka happeviljadeks, on palju terapeudilisi kasusid tänu nende neutraliseerivale olemusele. Tsitrusviljad kuuluvad Rutaceae sugukonda. Tsitrusviljapuid kutsutakse ka ilupuudeks, kuna nende viljad on mitmesuguse kuju ja suurusega, alustades väikestest kuni suurteni ja ümaratest ovaalseteni.

Tsitrusviljad on väga hästi tuntud oma maitse, aroomi ja mahlakuse poolest. See võib olla tingitud sidrunhappe, flavonoidide ja limonoidide olemasolust. Need puuviljad sisaldavad rikkalikult C-vitamiini.

Kuigi tsitrusviljade täpset päritolumaad ei teata, usutakse, et need pärinevad umbes 8000 aastat tagasi kusagilt Kagu-Aasiast. Nüüd neid vilju kasvatatakse paljudes maades ja tsitrusviljad on esikohal rahvusvahelises värskete puuviljade kaubanduses. Hispaania on üks juhtivamaid riike, mis ekspordib neid puuvilju.

Tsitrusviljade liigid
On loendamatul hulgal tsitrusviljade liike, sorte ja teisendeid varieerudes väikestest suurteni. Pole võimalik neid kõiki üles lugeda, seega toome siinkohal välja kõige tavalisemad:

Tsitrusviljade kasulikkus tervisele
Tsitrusvilju ei tarbita üksnes nende maitse pärast, vaid ka sellepärast, et neil on kasulikke mõjusid tervisele. Tsitrusviljade tarbimisega kaasneb mitmeid positiivseid aspekte tervisele, kuna nad ei sisalda rasva, on kolesterooli- ja naatriumivabad.

Tsitrusviljad on rikkad C-vitamiini ja happe sisalduselt ning on head mineraalainete, süsivesikute ja kiudainete allikad. Samuti sisaldavad nad eluliselt tähtsaid toitaineid nagu kaltsium, vask, kaalium, magneesium, niatsiin ja B6-vitamiin. Need on vajalikud keha normaalseks toimimiseks.   

Tsitrusviljadel on mitmeid meditsiinilisi ja toitvaid omadusi, mis aitavad mitmete haiguste ravimisel või nende vastu võitlemisel. Näiteks sidrunid võivad leevendada mesilase nõelamisest tingitud valu.

Osad tsitrusviljade liigid võivad aidata vähendada vähiriski ja südamehaigusi. Apelsini abil saab  vältida skorbuuti, kuna see vili sisaldab palju C-vitamiini. Skorbuuti põhjustabki vitamiin C puudus.

Mõned tsitrusviljade liigid on eeterlike õlide allikateks, mida kasutatakse parfüümides ja teistes kosmeetikatoodetes.

Tsitrusviljadel pole negatiivseid mõjusid tervisele, aga neid tuleks vältida, kui sa kannatad külmetuse ja gripi all, kuna nad võivad su teha haigemaks. Mõnel inimesel võib tekkida probleeme tsitrusviljade tarbimisega nende happelise sisu tõttu.

EEVA


Avalda arvamust antud teemal
Arvamuse avaldamiseks logi sisse! Konto puudub? Palun registreeri end.