EEVA naistekas

Laupäev, 20. April 2024

Last updateK, 13 Sept 2023 9am

  • Registreeri
    *
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    * kohustuslikud väljad

Vahvlid

Vahvlid

Vahvlid mitmekesistavad söögilauda niihästi soolaste kui ka magusate suupistetega. Elektriliste vahvlipannidega võib ootamatuile külalistele vahvleid küpsetada laua juureski, külaliste endi osavõtul. Värskelt küpsetatud, kuumad vahvlid on eriti maitsvad, kuigi ka jahtunud ja külmade lisanditega pakutavad vahvlid pole laita.

TÖÖVAHENDID: vahvlipann on soovitatav asetada metall- või plastmassist kandikule, siis ei riku küpsetamisel väljavalguvad rasvatilgad lauda. Taigna tõstmiseks võtta paraja suurusega metall-lusikas või -kulp, puulusikaga on halvem taignat tõsta. Käepäraselt tuleb panna sularasv või õli ja pintsel panni määrimiseks ning kahvel või praadimislabidas valmis vahvlite pannilt tõstmiseks. Kui vahv­leid soovitakse rulli või torbikusse keerata, saab puupul­ga abil hoiduda sõrmi kõrvetamast. Krõbedate vahvlite saamiseks on hea asetada neid pärast küpsetamist restidele, nii et nad ümberringi auruksid. Kääridega on kerge kuumi vahvleid väiksemaks lõigata.

SERVEERIMISVAHENDITE valik sõltub mitmesugustest asjaoludest: pehmeid ja mitmesuguste pehmete lisandi­ga vahvleid süüakse taldrikult noa ja kahvliga või tordikahvliga (-lusikaga). Krõbedaid, kuivi, lisanditeta või sõrmi mittemäärivate lisanditega vahvleid võib süüa sõr­mede vahelt.

VAHVLITE VALMISTAMISEKS lülitatakse vahvlipann vooluvõrku 10—15 minutit enne küpsetamist. Jahedale pannile pandult ei kerki vahvlid hästi.

Kuuma vahvlipanni mõlemad pooled pintseldatakse õhukeselt sulavõi või taimeõliga. Sulatatud või ja marga­riini alla kogunenud vesist setet ei saa kasutada panni määrimiseks, see kõrbeb panni külge kinni. Rasva kasu­tada vähe; eriti siis, kui taigna retseptis rasvaineid on rohkem, valgub  liigne rasv panni  avamisel  välja.

Vedel taigen valgub ise laiali, paksemad taignad ae­takse  laiali  suure  noa või  praadimislabidaga.

Küpsetamise vältel ei maksa seadet tarbetult avada, see jahutab panni, halvendab vahvlite kerkimist. Kui vahvel valmis saab, lakkab eraldumast auru; küpsemis-aeg oleneb taignakihi paksusest ning on tavaliselt 3—5 minutit. Hea küps vahvel on üleni helekollane, veidi pruunikas.

Valmis vahvleid vormitakse (keeratakse rulli, torbikus­se ja tükeldatakse) kuumalt, kohe pärast küpsemist. Hil­jem lähevad nad kõvaks.

Magusad vahvlid

2 kl. jahu, 1/2 tl. söögisoodat, 1/2 tl. sidrunhapet, 1/2 tl. soola, 3 sl. suhkrut, 2—3 muna, 1 1/2 kl. piima, 2 kl. taimeõli või sulatatud margariini, küpsetamiseks taimeõli või rasva.

Sõelutud jahu segatakse söögisooda, sidrunhappe, soola ja suhkruga. Munad klopitakse lahti, segatakse piima ning rasvainega, lisatakse jahule. Taigen hõõru­takse ühtlaseks, küpsetatakse kohe. Kui soovitakse kohe-vamaid vahvleid, võib munavalged eraldi vahustada ja viimasena lisada.

Kardemoniga koorevahvlid

2 kl. jahu, 2 tl. söögisoodat, 2 tl. sidrunhapet, 2 tl. soola, 4 sl. suhkrut, 1 tl. peenestatud kardemoni, 3 mu­na, 2 kl. hapukoort, 1/2 kl. piima, küpsetamiseks taime­õli või rasva.

Sõelutud jahu segatakse kausis teiste kuivade aine­tega. Munad klopitakse lahti, segatakse piima ning koorega, lisatakse siis vähehaaval kuivainetele. Hõõrutakse siledaks, ühtlaseks taignaks ja küpsetatakse kohe.

Vahukoorevahvlid

2 kl. jahu, 1 tl. soola, 1/4 tl. söögisoodat, 3 muna, 3 sl. suhkrut, 1/4 I vahukoort (35-profsendiline), 2 sl. sulavõid või -margariini, praadimiseks veidi taimeõli või sulatatud võid.

Sõelutud jahu segatakse soola ja söögisoodaga. Koor vahustatakse suhkruga, munarebud lastakse sisse ükshaa­val vahustamise ajal. Jahu ja koor segatakse, viimaste ainetena lisatakse sulavõi ning kõvaks vahuks klopitud munavalge. Küpsetatakse kohe.

Meevahvlid

1/2 kl. jahu, 1/2 tl. söögisoodat, 1/2 tl. soola, 1 tl. peent nelki, 1 tl. peent ingverit, 2 sl. suhkrut, V2 kl. mett, 2—3 muna, 3/4 kl. piima või koort, 3 sl. sulavõid, küpsetami­seks taimeõli või rasva.

Sõelutud jahu segatakse söögisooda ja maitseaine­tega, muna hõõrutakse meega ning lisatakse piim. Toi­duained segatakse, hõõrutakse siledaks, tompudeta taig­naks. Küpsetatakse kohe, kuid taignat võib ka mõned tunnid hoida jahedas kohas.

Krõbedad vahvlid

200 g kartulijahu, 100—120 g margariini (vöid), 150 g [3/4 kl.) suhkrut, 2—3 muna, 1/2 tl. soola, veidi vanilliini või riivitud sidrunikoort, küpsetamiseks taimeõli või sularasva.

Margariin vahustatakse, lisatakse ükshaaval munad, maitseained ning kartulijahu. Hoitakse 20—30 minutit jahedas kohas. Taigen on võrdlemisi paks, tuleb pannil noaga laiali ajada.

Muredad vahvlid

2 kl. jahu, 100 g margariini (vöid), 150 g (3/4 kl.) suhkrut, 4—5 muna, 3 sl. rummi, konjakit või viina, 2 tl. soola, rasva.

Margariin vahustatakse, ükshaaval lisatakse munare­bud ja vähehaaval suhkur ning jahu. Kõik retseptis ette­nähtud toiduained hõõrutakse siledaks taignaks, viimase toiduainena lisatakse vahustatud munavalged. Küpseta­takse kohe.

Kohupiimavahvlid

200 g kuiva kohupiima, 200 g jahu,  1/2 kl. suhkrut, 100 g margariini (võid), 4 muna, 2—3 sl. piima, V2 tl. soola, 1/2 tl. söögisoodat, riivitud sidrunikoort (ainult kollane kiht), küpsetamiseks taimeõli või rasva.

Kohupiim hõõrutakse hästi ühtlaseks, sellele sõelu­takse jahu, segatakse juurde suhkur, sool, söögisooda ja riivitud sidrunikoor. Siis lisatakse piimaga segatud munad ja sulatatud või, segatakse. Küpsetatakse kohe. Taigen on võrdlemisi paks, tuleb pannile noaga laiali ajada. Väga kuiva kohupiima puhul on vaja vedeliku hulka suurendada.

Sidrunivahvlid

4 kl. jahu, 1/2 tl. soola, 1/2 tl. söögisoodat, 3 sl. suhk­rut, 2 sidruni riivitud koor [ainult kollane kiht!), 1 sid­runi mahl, 3 muna, 1 1/2 kl. piima, 3. sl. sulavõid, küpse­tamiseks taimeõli või rasva.

Sõelutud jahu segatakse maitseainete ning söögisoo­daga. Lahtiklopitud munale lisatakse piim ja sulavõi. Toiduained hõõrutakse siledaks, tompudeta taignaks, lisades jahule vähehaaval  vedelikku. Küpsetatakse  kohe.

Pähklivahvlid

1/2 kl. jahu, 1/2 tl. soola, 1/2 tl. söögisoodat, 1/2 tl. sidrunhapet, 3 sl. suhkrut, 1/2 kl. pähklituumi või mand­leid, 3—4 muna, 1/2 kl. piima, 2—3 sl. hapukoort, küp­setamiseks taimeõli või sularasva.

Sõelutud jahu segatakse teiste kuivade toiduainetega, pähklid või mandlid peavad olema riivitud või üsna peeneks hakitud. Munarebud hõõrutakse lahti, sega­takse piima ja koorega, lisatakse vähehaaval jahule. Siledaks klopitud taignale lisatakse vahustatud muna­valged. Küpsetatakse kohe.

Šokolaadivahvlid

2 kl. jahu, 1/2 tl. soola, 1/2 tl. söögisoodat, 1/2 tl. sid­runhapet, 2 sl. suhkrut, 50 g šokolaadi (või 2 sl. suhk­rut ja 1 sl. kakaod), 3 muna, 1 kl. piima, 3/4—1 kl. rõõska koort, veidi vanilliini, küpsetamiseks taimeõli või sularasva.

Sõelutud jahu segatakse teiste kuivade toidu- ja mait­seainetega, šokolaad eelnevalt riivitakse. Munarebud segatakse piima ja koorega, lisatakse vähehaaval jahule. Siledaks hõõrutud taignale lisatakse vahustatud munaval­ged. Küpsetatakse kohe.

Õunavahvlid

Magusale vahvlitaignale (1. retsept) lisatakse 1/2 kuni 1 kl. riivitud toorest õuna või õunapüreed, vähendades selle võrra piima kogust. Maitseks lisatakse õuna-vahvlite taignale peenestatud nelki, kaneeli või riivitud sidrunikoort (ainult kollast kihti).

Rabarberivahvlid

Magusale vahvlitaignale (1. retsept) lisatakse 3/4 kl. riivitud või üsna õhukesteks lõikudeks (ristikiudu) tükel­datud toorest rabarbrit. Piima kogust vähendatakse 1/2 kl. võrra, sidrunhappe võib jätta lisamata. Maitseks lisa­takse riivitud sidrunikoort (ainult kollast kihti), peenes­tatud ingverit või kardemoni.

Lisandid magusatele vahvlitele

Magusate vahvlite lisanditeks sobivad igasugused ma­gusad toiduained ja tooted: mesi, marja- ja puuviljasiirupid, värsked marjad, kompotid, keedised, pehmemad marmelaadid ja marja-puuviljapüreed, vahustatud koor, kohupiimakreemid, võikreemid, piimakreemid jne. Lisan­did võib keeta müügilolevatest keedukreemi-, šokolaadi-kreemi-, kisselli- ja muu'        kontsentraatidest.

Kohupiimakreem

200 g kohupiima, 2 munarebu, 2 sl. suhkrut, 3—4 sl. piima või rõõska koort, maitsestamiseks vanilliini või 2—3 tl. kakaod või 2 sl. õunapüreed ja '/2 sidruni riivi­tud koor või 1 sidruni mahl ja veidi riivitud sidruni­koort või ','2 kl. riivitud pähklituumi.

Kohupiim hõõrutakse ühtlaseks, munarebud, suhkur ja piim või koor ning maitseained lisatakse vähehaaval, vahustatakse hästi kergeks vahuks. Pannakse jahtunud kookide vahele või serveeritakse kuumadele eraldi kõr­vale.

Mesivõi

150 g vöid, 150 g mett, veidi peenestatud nelki või riivitud sidrunikoort.

Toatemperatuuris hoitud või vahustatakse, vähehaaval lisatakse mesi ja maitseained, hõõrutakse ühtlaseks vahuks. Kuumade vahvlite juurde andmiseks soojenda­takse mesivõid keevas veevannis.

Teravama maitsega lisandi saamiseks võib umbes pool osa mett asendada mcne likööriga («Vana Tallinn», «Be­nediktiin»), võttes seda 2—3 sl.

EEVA


Avalda arvamust antud teemal
Arvamuse avaldamiseks logi sisse! Konto puudub? Palun registreeri end.
  • Haldaja: Windway OÜ

EEVA naistekas

EEVA naistekas on veebikeskkond, mis on loodud eelkõige naistele ja siit leiab tasuta turu, sõbraliku õhkkonnaga foorumi, erinevate valdkondade artiklid, intervjuud, blogid, uudised, auhinnamängud, küsitlused ja palju muud huvitavat.

EEVA naistekas ootab Sind alati ja on Sinu jaoks olemas!