Vahvlid
- Kategooria: Magusroad
Vahvlid mitmekesistavad söögilauda niihästi soolaste kui ka magusate suupistetega. Elektriliste vahvlipannidega võib ootamatuile külalistele vahvleid küpsetada laua juureski, külaliste endi osavõtul. Värskelt küpsetatud, kuumad vahvlid on eriti maitsvad, kuigi ka jahtunud ja külmade lisanditega pakutavad vahvlid pole laita.
TÖÖVAHENDID: vahvlipann on soovitatav asetada metall- või plastmassist kandikule, siis ei riku küpsetamisel väljavalguvad rasvatilgad lauda. Taigna tõstmiseks võtta paraja suurusega metall-lusikas või -kulp, puulusikaga on halvem taignat tõsta. Käepäraselt tuleb panna sularasv või õli ja pintsel panni määrimiseks ning kahvel või praadimislabidas valmis vahvlite pannilt tõstmiseks. Kui vahvleid soovitakse rulli või torbikusse keerata, saab puupulga abil hoiduda sõrmi kõrvetamast. Krõbedate vahvlite saamiseks on hea asetada neid pärast küpsetamist restidele, nii et nad ümberringi auruksid. Kääridega on kerge kuumi vahvleid väiksemaks lõigata.
SERVEERIMISVAHENDITE valik sõltub mitmesugustest asjaoludest: pehmeid ja mitmesuguste pehmete lisandiga vahvleid süüakse taldrikult noa ja kahvliga või tordikahvliga (-lusikaga). Krõbedaid, kuivi, lisanditeta või sõrmi mittemäärivate lisanditega vahvleid võib süüa sõrmede vahelt.
VAHVLITE VALMISTAMISEKS lülitatakse vahvlipann vooluvõrku 10—15 minutit enne küpsetamist. Jahedale pannile pandult ei kerki vahvlid hästi.
Kuuma vahvlipanni mõlemad pooled pintseldatakse õhukeselt sulavõi või taimeõliga. Sulatatud või ja margariini alla kogunenud vesist setet ei saa kasutada panni määrimiseks, see kõrbeb panni külge kinni. Rasva kasutada vähe; eriti siis, kui taigna retseptis rasvaineid on rohkem, valgub liigne rasv panni avamisel välja.
Vedel taigen valgub ise laiali, paksemad taignad aetakse laiali suure noa või praadimislabidaga.
Küpsetamise vältel ei maksa seadet tarbetult avada, see jahutab panni, halvendab vahvlite kerkimist. Kui vahvel valmis saab, lakkab eraldumast auru; küpsemis-aeg oleneb taignakihi paksusest ning on tavaliselt 3—5 minutit. Hea küps vahvel on üleni helekollane, veidi pruunikas.
Valmis vahvleid vormitakse (keeratakse rulli, torbikusse ja tükeldatakse) kuumalt, kohe pärast küpsemist. Hiljem lähevad nad kõvaks.
Magusad vahvlid
2 kl. jahu, 1/2 tl. söögisoodat, 1/2 tl. sidrunhapet, 1/2 tl. soola, 3 sl. suhkrut, 2—3 muna, 1 1/2 kl. piima, 2 kl. taimeõli või sulatatud margariini, küpsetamiseks taimeõli või rasva.Sõelutud jahu segatakse söögisooda, sidrunhappe, soola ja suhkruga. Munad klopitakse lahti, segatakse piima ning rasvainega, lisatakse jahule. Taigen hõõrutakse ühtlaseks, küpsetatakse kohe. Kui soovitakse kohe-vamaid vahvleid, võib munavalged eraldi vahustada ja viimasena lisada.
Kardemoniga koorevahvlid
2 kl. jahu, 2 tl. söögisoodat, 2 tl. sidrunhapet, 2 tl. soola, 4 sl. suhkrut, 1 tl. peenestatud kardemoni, 3 muna, 2 kl. hapukoort, 1/2 kl. piima, küpsetamiseks taimeõli või rasva.Sõelutud jahu segatakse kausis teiste kuivade ainetega. Munad klopitakse lahti, segatakse piima ning koorega, lisatakse siis vähehaaval kuivainetele. Hõõrutakse siledaks, ühtlaseks taignaks ja küpsetatakse kohe.
Vahukoorevahvlid
2 kl. jahu, 1 tl. soola, 1/4 tl. söögisoodat, 3 muna, 3 sl. suhkrut, 1/4 I vahukoort (35-profsendiline), 2 sl. sulavõid või -margariini, praadimiseks veidi taimeõli või sulatatud võid.Sõelutud jahu segatakse soola ja söögisoodaga. Koor vahustatakse suhkruga, munarebud lastakse sisse ükshaaval vahustamise ajal. Jahu ja koor segatakse, viimaste ainetena lisatakse sulavõi ning kõvaks vahuks klopitud munavalge. Küpsetatakse kohe.
Meevahvlid
1/2 kl. jahu, 1/2 tl. söögisoodat, 1/2 tl. soola, 1 tl. peent nelki, 1 tl. peent ingverit, 2 sl. suhkrut, V2 kl. mett, 2—3 muna, 3/4 kl. piima või koort, 3 sl. sulavõid, küpsetamiseks taimeõli või rasva.Sõelutud jahu segatakse söögisooda ja maitseainetega, muna hõõrutakse meega ning lisatakse piim. Toiduained segatakse, hõõrutakse siledaks, tompudeta taignaks. Küpsetatakse kohe, kuid taignat võib ka mõned tunnid hoida jahedas kohas.
Krõbedad vahvlid
200 g kartulijahu, 100—120 g margariini (vöid), 150 g [3/4 kl.) suhkrut, 2—3 muna, 1/2 tl. soola, veidi vanilliini või riivitud sidrunikoort, küpsetamiseks taimeõli või sularasva.Margariin vahustatakse, lisatakse ükshaaval munad, maitseained ning kartulijahu. Hoitakse 20—30 minutit jahedas kohas. Taigen on võrdlemisi paks, tuleb pannil noaga laiali ajada.
Muredad vahvlid
2 kl. jahu, 100 g margariini (vöid), 150 g (3/4 kl.) suhkrut, 4—5 muna, 3 sl. rummi, konjakit või viina, 2 tl. soola, rasva.Margariin vahustatakse, ükshaaval lisatakse munarebud ja vähehaaval suhkur ning jahu. Kõik retseptis ettenähtud toiduained hõõrutakse siledaks taignaks, viimase toiduainena lisatakse vahustatud munavalged. Küpsetatakse kohe.
Kohupiimavahvlid
200 g kuiva kohupiima, 200 g jahu, 1/2 kl. suhkrut, 100 g margariini (võid), 4 muna, 2—3 sl. piima, V2 tl. soola, 1/2 tl. söögisoodat, riivitud sidrunikoort (ainult kollane kiht), küpsetamiseks taimeõli või rasva.Kohupiim hõõrutakse hästi ühtlaseks, sellele sõelutakse jahu, segatakse juurde suhkur, sool, söögisooda ja riivitud sidrunikoor. Siis lisatakse piimaga segatud munad ja sulatatud või, segatakse. Küpsetatakse kohe. Taigen on võrdlemisi paks, tuleb pannile noaga laiali ajada. Väga kuiva kohupiima puhul on vaja vedeliku hulka suurendada.
Sidrunivahvlid
4 kl. jahu, 1/2 tl. soola, 1/2 tl. söögisoodat, 3 sl. suhkrut, 2 sidruni riivitud koor [ainult kollane kiht!), 1 sidruni mahl, 3 muna, 1 1/2 kl. piima, 3. sl. sulavõid, küpsetamiseks taimeõli või rasva.Sõelutud jahu segatakse maitseainete ning söögisoodaga. Lahtiklopitud munale lisatakse piim ja sulavõi. Toiduained hõõrutakse siledaks, tompudeta taignaks, lisades jahule vähehaaval vedelikku. Küpsetatakse kohe.
Pähklivahvlid
1/2 kl. jahu, 1/2 tl. soola, 1/2 tl. söögisoodat, 1/2 tl. sidrunhapet, 3 sl. suhkrut, 1/2 kl. pähklituumi või mandleid, 3—4 muna, 1/2 kl. piima, 2—3 sl. hapukoort, küpsetamiseks taimeõli või sularasva.Sõelutud jahu segatakse teiste kuivade toiduainetega, pähklid või mandlid peavad olema riivitud või üsna peeneks hakitud. Munarebud hõõrutakse lahti, segatakse piima ja koorega, lisatakse vähehaaval jahule. Siledaks klopitud taignale lisatakse vahustatud munavalged. Küpsetatakse kohe.
Šokolaadivahvlid
2 kl. jahu, 1/2 tl. soola, 1/2 tl. söögisoodat, 1/2 tl. sidrunhapet, 2 sl. suhkrut, 50 g šokolaadi (või 2 sl. suhkrut ja 1 sl. kakaod), 3 muna, 1 kl. piima, 3/4—1 kl. rõõska koort, veidi vanilliini, küpsetamiseks taimeõli või sularasva.Sõelutud jahu segatakse teiste kuivade toidu- ja maitseainetega, šokolaad eelnevalt riivitakse. Munarebud segatakse piima ja koorega, lisatakse vähehaaval jahule. Siledaks hõõrutud taignale lisatakse vahustatud munavalged. Küpsetatakse kohe.
Õunavahvlid
Magusale vahvlitaignale (1. retsept) lisatakse 1/2 kuni 1 kl. riivitud toorest õuna või õunapüreed, vähendades selle võrra piima kogust. Maitseks lisatakse õuna-vahvlite taignale peenestatud nelki, kaneeli või riivitud sidrunikoort (ainult kollast kihti).Rabarberivahvlid
Magusale vahvlitaignale (1. retsept) lisatakse 3/4 kl. riivitud või üsna õhukesteks lõikudeks (ristikiudu) tükeldatud toorest rabarbrit. Piima kogust vähendatakse 1/2 kl. võrra, sidrunhappe võib jätta lisamata. Maitseks lisatakse riivitud sidrunikoort (ainult kollast kihti), peenestatud ingverit või kardemoni.Lisandid magusatele vahvlitele
Magusate vahvlite lisanditeks sobivad igasugused magusad toiduained ja tooted: mesi, marja- ja puuviljasiirupid, värsked marjad, kompotid, keedised, pehmemad marmelaadid ja marja-puuviljapüreed, vahustatud koor, kohupiimakreemid, võikreemid, piimakreemid jne. Lisandid võib keeta müügilolevatest keedukreemi-, šokolaadi-kreemi-, kisselli- ja muu' kontsentraatidest.
Kohupiimakreem
200 g kohupiima, 2 munarebu, 2 sl. suhkrut, 3—4 sl. piima või rõõska koort, maitsestamiseks vanilliini või 2—3 tl. kakaod või 2 sl. õunapüreed ja '/2 sidruni riivitud koor või 1 sidruni mahl ja veidi riivitud sidrunikoort või ','2 kl. riivitud pähklituumi.Kohupiim hõõrutakse ühtlaseks, munarebud, suhkur ja piim või koor ning maitseained lisatakse vähehaaval, vahustatakse hästi kergeks vahuks. Pannakse jahtunud kookide vahele või serveeritakse kuumadele eraldi kõrvale.
Mesivõi
150 g vöid, 150 g mett, veidi peenestatud nelki või riivitud sidrunikoort.Toatemperatuuris hoitud või vahustatakse, vähehaaval lisatakse mesi ja maitseained, hõõrutakse ühtlaseks vahuks. Kuumade vahvlite juurde andmiseks soojendatakse mesivõid keevas veevannis.
Teravama maitsega lisandi saamiseks võib umbes pool osa mett asendada mcne likööriga («Vana Tallinn», «Benediktiin»), võttes seda 2—3 sl.
EEVA