EEVA naistekas

Neljapäev, 28. March 2024

Last updateK, 13 Sept 2023 9am

  • Registreeri
    *
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    * kohustuslikud väljad

Tere, Külaline
Tuntud inimestega seotud artiklid ja arvamused.
  • Lehekülg:
  • 1

TEEMA: Laura Põldvere: "Kõige tähtsam on laval iseendaks jääda."

Laura Põldvere: "Kõige tähtsam on laval iseendaks jääda." 04/01/2008 00:00 #1

  • Eeva
  • POLE LEHEL
  • Artikliarvustused
  • Postitusi: 170

Laura PõldvereNimi: Laura Põldvere
Sünniaeg: 30. augustil 1988 Tartus
Elukutse: laulja

Lapsepõlv
Armsa lauljanna Laura Põldvere lapsepõlv möödus Tartus. Tüdruku päev nägi välja nagu eakaaslastest tirtsude omadki, sisaldades hommikul vara ärkamist, Miina Härma Gümnaasiumisse kiirustamist ja koolitükkide õppimist. Peale kooli külastas pisike ja andekas Laura aga muusikakooli viiulitunde õpetaja Kai Rebase juures, pedagoogi Piret Kuke solfedžotunde või laulustuudiot õpetaja Ursel Oja juhendamisel. Sellel ajal oli laulmine talle vaid hobiks, sest hariduse omandamise kõrvalt ei olnud võimalik saja protsendiline pühendumine laulmisele. Laura usub, et tema lauluoskus on tulnud sihipärase tööga. "Ega mingeid suuri lauljaid peres rohkem pole. Aga võib-olla peaks hakkama esivanemaid uurima, äkki leiab sealt midagi põnevat!"

Karjäär
Ülenurme laulustuudios õppinud Laura Põldvere lõpetas Tartu 1. muusikakoolis viiuli eriala. Noore lauljanna tähtsamate saavutuste hulka kuuluvad teine koht lauluvõistlusel "Jõulutäht", esimene ja kolmas koht Saaremaa üleriigilisel noorte solistide ja duettide konkursil, kõrgeim koht lauluvõistlustel "Helisev maailm" ja "Tähtede laul", esimene koht duetis Hannaliin Uusmaaga ning teine koht soololauluga rahvusvahelisel lasteloomingu festivalil "Veszpremi mängud 2004" ja ETV "Laulukarusselli" teine koht lauluga "Cry Me a River".

Inimesed, kes muidu muusika vastu sügavamat huvi ei tunne, kuulsid Laurat alles Eurolaulu finaalis, kus kõigest 16-aastane lauljanna esines suisa kahe looga. Neiu sõnul sai Sven Lõhmuse kirjutatud soololaul "Moonwalk" finaaliks küllaltki omaseks. Eneseületuseks kujunes hoopis esmapilgul lihtsam näiv "Let's get loud", mida esitas  tüdrukuteansambel Suntribe. See lõbus ja tantsuline lugu sõitiski Eestit esindama Eurovisioonile Kiievisse kevadel 2006. "Minu repertuaari on kuulunud seni rahulikud džässlaulud," ütles Eurovisiooni eel Laura, põhjendades pala raskust. Paraku ei jõudnud lugu Eurovisiooni lõppfinaali, pälvides poolfinaalis 20. koha.

Erinevalt Eurovisioonil esitatust sai Laura konkursil "Kaks takti ette" laulda seda, mis talle tõesti hingelähedane on – džässi. “Mulle sobib selline muusika. Kuulan ka ise hea meelega souli ja džässi, sellist pehmemat muusikat." Konkursil seljatas neiu kõik konkurendid ning saavutas kõrgeima koha. "Alati on kaval võtta laulukonkursile veidi vähem tuntud ja vähem provotseeriv lugu kui kellegi maailmakuulsa estraadilauliku ballaad. Siis ei teki võrdlusmomenti ega pea põdema, kui veidi mööda laulad, sest suurem osa ei pane seda tähelegi,” seletab tüdruk. Prežtiiska konkursi “Kaks takti ette” võitja ei arvanud end sugugi konkurentidest peajagu üle olevat. “Tegelikult oli palju häid ja huvitavaid hääli ja paljud neist ei pääsenud isegi finaalsaatesse, millest on väga kahju. See aga annab tunnistust sellest, et muusikatulevikus on, mida oodata,” leiab ta.

Väga eduka ja kiire 2005. aasta jooksul jõudis tüdruk osa võtta Eurovisiooni lauluvõistlusest, võita konkurss “Kaks takti ette” ja osaleda Ameerikas Berklee muusikakolledži kursustel. Juba kaks aastat hiljem, 2007. aastal, pani lauljanna taas oma hääle Eurolaulu konkursil proovile, saavutades Sven Lõhmuse kirjutatud looga "Sunflowers" tubli kolmanda koha. Märkimisväärt on ka tõik, et pala oli üks menukamaid raadio- ja klubihitte Eestis.

Samal aastal üllatas neiu kõiki elektrooniliste popplugude austajaid debüütalbumiga "Muusa", mille hulgas olid ka juba eelnevalt tuntud hitid "Moonwalk" ja "Sunflowers". Laura sõnul sujus koostöö produtsentide Sven Lõhmuse ja Tambet Mummaga suurepäraselt.  Plaadi väljanägemine on kõike muud kui tavaline, sest albumi disainimisel ei ole kasutatud traditsioonilises mõttes kujundust - lumivalge plaadi sise- ja välistekstid on käsitsi kirjutatud ning plaadikarbi sees on valik fotosid Laurast. Tema esikalbum  püsis vähemalt viis nädalat järjest Eesti ametliku albumimüügiedetabeli esikohal. "See plaat on nii enda omaks saanud, et paratamatult olen ma sellega rahul," nentis albumi edu ka lauljanna ise.

Kohe pärast plaadi väljatulekut kihutas Laura Põldvere Ameerikasse, et asuda õppima Bostonisse Berklee muusikakolledžisse, kuhu ta neljaks semestriks stipendiumi sai. Lauljanna tunnistas, et loenguplaan ei ole tal Berklees just kuigi tihe, ja ta usub, et Eesti keskkoolist tulevale õpilasele ei tohiks sealne koormus ränkraske olla. "Tase ongi selline, et kas hästi halb või väga hea," kommenteeris laulja. "Me küll vingume siin Eestis kogu aeg, et jube palju on õppida ja õpetajad on kurjad, kuid see valmistabki meid tulevaseks eluks ette – tulevikus on palju kergem," mõistab neiu nüüd.
Laura kohusetunne ja õppimistahe hakkas ilmselgelt silma ka Berklee muusikakooli õppejõududele, sest ta osutus valituks nende õpilaste hulka, kes saavad kevadsemestril Kreekas õppida. "Saab kreeka muusikaga tutvuda ja... ma arvan küll, et see on vahva võimalus," rõõmustas ta.

Kuigi Laura õpib Ameerikas tõenäoliselt veel mitu aastat, lubab ta, et ei kao Eesti muusikapildilt kuhugi. Uuesti võib teda kodumaal kohata jõulude paiku, siis veedab noor lauljanna Eestis terve kuu, mille jooksul plaanib anda mitmeid kontserte.

Oma suurimaks eeskujuks peab Laura lauluõpetajat Heidi Tammet, kelle lavasarmist ja veetlusest on tüdruku sõnul palju õppida. Laval tunneb lauljanna end kindlalt ja mugavalt, ent siiski ka veidi närviliselt. “Mida väiksem on publik, seda rohkem närvi ma ka lähen,” märkis Laura, lisades, et kõige tähtsam laval olles on iseendaks jäämine, mis tuleb headest mõtetest. “Seda, mida sa teed, tuleb teha mõnuga. Tahtmise ja julgusega midagi saavutada saab alati läbi.”

Kas teadsid, et...?
Peale muusikukarjääri on Laura sooviks veel lasteaiakasvatajaks saada.

Noore lauljanna Eesti lemmiklaulja on Vaiko Eplik. "Ta on isiksus ja see kuidas ta suhtleb inimestega. Muusika on muidugi super ja mulle meeldib ta hääl. Ta ise tundub üks soe ja siiras inimene olevat. See, kuidas ta laval on ja see, kuidas ta tavaelus on... Ma olen muidugi vähe kokku puutunud, aga tõeliselt selline äge inimene. Siiras suhtleja."

Tema elu ja õpingud Ameerikas Bostoni muusikakolledžis lähevad maksma ligikaudu 2 miljonit krooni.

Laura iseloomustab ennast sõnadega: tagasihoidlik koleerik, enamuses rõõmsameelne, usaldusväärne.

Lauljanna südamesooviks ei ole Ameerikas mitte mõnda kuulsust näha, vaid külastada amishite küla. "Amisheid on USA’s päris palju aga nende elustiil on nii teistmoodi, et tundub uskumatu, et see kogukond veel eksisteerib."

Bostonis elades tunneb Laura kõige rohkem puudust oma perekonnast, sõpradest ja Eesti kartulist. Kodust eemal olemise võluks peab lauljatar aga seda, et saab ka hilja koju tulles muusika käima panna ja tantsida. “Kodus, kui hilja tuled, kõik magavad, pead vaikselt olema, arvutit käima ei pane … aga seal paned muusika käima, arvuti käima, jood teed, laulad kaasa …”

Kui Laura saaks ühte asja maailmas muuta, siis ei muudaks ta midagi. "Muutmise tagajärjed võivad olla halvemad kui olukord enne muutmist. Pealegi on sellisele asjale mõttetu mõelda, sest ega tegelikult keegi ei tule ju mulle sellist võimalust andma. Või kui, siis ehk seda, et Eestis võiks rohkem päikest paista!"

Laura on öelnud ...
"Olen juurelnud selle üle, et kes ma olen ja mida tahan tõeliselt teha. Praegu leian, et see (muusika plaadilt "Muusa" - autor) on see, mida ma hetkel tahan teha. Aga kas ma jätkan peale õppimist samal teel või proovin muidki stiile... Ma olen nii noor, et pole saanud kõike proovida, erinevate muusikutega koostööd teha. Olen mõelnud džässi poole liikuda. Aga ma ei taha, et ta oleks selline päris vana džäss, standardid vaid selline vabam, elektroonikaga segatud. See on hetkel mõte. Aga kui muusikat õppida, siis saab paremini aru, mida sa teha tahad."

"See osa, mis on minu lauldud on mina ise. Ma ei oska teeselda. Kõik mis tuleb, tuleb mu seest siiralt."

"Tahaks lihtsalt õppida, keskenduda muusikale. Selles mõttes on natukene jube mõelda, et ma hakkan iga päev seal ( Berklee muusikakolledžis - autor ) muusikat õppima, sellega tegelema. Kuna ma olen seal varem käinud, siis tean, et õpetajad on tasemel, tunnid on tasemel ja kõik sõltub minust endast."

"Minu jaoks on fännid sellistel artistidel nagu näiteks REM ja George Michael. Nad on figureerinud maailma lavadel juba mitmeid kümneid aastaid ning neil on kujunenud välja grupp inimesi, kes sügavalt austavad nende muusikat. Minu kohta ei saa seda öelda."

"Paljude jaoks on eriline puhkus sooja kliimaga riigis käimine. Minu jaoks aga kodus. Perega koos õhtust söömine, muusika kuulamine ja lugemine ongi juba piisavalt rahustavad ja ideaalsed."

Foto: Toomas Huik/Postimees/Scanpix

Kaisa Tillo

Loe lisa...

06/01/2008 17:16 #2

  • kiiza
  • POLE LEHEL
  • Vaatleja
  • Postitusi: 154
mulle Laura meeldib, ta on selline siiras. Ta ei ürita olla keegi teine. Laulud on ka head supertüdruk.

06/01/2008 21:31 #3

  • Anette20
  • POLE LEHEL
  • Vaatleja
  • Postitusi: 18
Sama siin. Ootan juba uute lugude avaldmist.

20/01/2008 15:41 #4


paneks ka siia siis mõned lingid ülesse :


<A href="
<A href="
<A href="

20/01/2008 16:22 #5

  • Cargirl
  • POLE LEHEL
  • Vaatleja
  • Postitusi: 6
Mulle see "Muusa" meeldib
  • Lehekülg:
  • 1
Lehekülje loomise kiirus: 0.72 sekundit
  • Haldaja: Windway OÜ

EEVA naistekas

EEVA naistekas on veebikeskkond, mis on loodud eelkõige naistele ja siit leiab tasuta turu, sõbraliku õhkkonnaga foorumi, erinevate valdkondade artiklid, intervjuud, blogid, uudised, auhinnamängud, küsitlused ja palju muud huvitavat.

EEVA naistekas ootab Sind alati ja on Sinu jaoks olemas!

Sa oled siin: Esileht Foorum