EEVA naistekas

Laupäev, 20. April 2024

Last updateK, 13 Sept 2023 9am

  • Registreeri
    *
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    * kohustuslikud väljad

Tere, Külaline
Tervise ja spordiga seotud artiklid ja arvamused.
  • Lehekülg:
  • 1

TEEMA: Külmetusele vastu ravimtaimedega

Külmetusele vastu ravimtaimedega 10/11/2007 09:00 #1

  • Eeva
  • POLE LEHEL
  • Artikliarvustused
  • Postitusi: 170

Aaloe

Organismile rõõmuks on tänapäeva moodsa ühiskonna inimesed aina enam ja enam hakanud apteegis küsima looduslikke ravimeid. Kuna juba õhk, mida me sisse hingame, on üsna mürgine, ei tekita endale keemia sisse söömine paratamatult positiivset tunnet. Kuid lisaks apteegis aina suurenevale looduslike ravimite valikule on ka meie oma vanaema aias ja metsa allgi taimi, millest leiavad talvisel ajal  külmetuse vastu abi nii noored kui vanad.

Alustada tuleks eelkõige ennetamisest. Et külmetusele mitte nii lihtsalt alla vanduda, on tarvis oma organismi eriti just talvel vitamiinidega turgutada. Hästi sobivad selleks näiteks külmutatud astelpajumarjad, mida iga pereliige võiks kolm kuni viis tükki päevas ära süüa. Lisaks on palju kasulikke ja organismi tugevdavaid vitamiine nii kibuvitsa – kui kadakamarjades, jõhvikates, samuti ebaküdoonia viljas, mida on maitsev tarvitada tee sees. Apteegist on kõige lihtsam aga saada punase päevakübara tinktuuri või tablette ning igapäevaselt neid tarvitada. Muidugi võib ka ise päevakübara õied panna viinaga seisma ning nii saada tinktuuri, mida tee sees tarvitada või sisse võtta.

Tuntud taimi ja nende kasutusviise:

Aaloe

Aaloe on pea igas taimearmastaja kodus leiduv potilill. Kuid lisaks sellele on temast ka väga palju kasu, ka on aaloetinktuur igas  apteegis saadaval, kui taime kodus ei juhtu olema.  Näiteks nohu korral tilguta kolm korda päevas mõlemasse ninasõõrmesse 5-8 tilka aaloemahla. Kui taim kodus olemas, lõika umbes sentimeetripikkune aaloelehe jupp keskelt pooleks ning topi tükike kummassegi ninasõõrmesse. Aegajalt võib ka nina muljuda, et mahl paremini eralduks.

Angervaks

Angervaks on tuntud kui looduslik aspiriin. Vanad eestlased tarvitasid angervaksalehtedest teed peale sünnitust, et ära hoida põletikku ja palavikku. Külmetushaiguste vastu võtta 1-2 tl droogi, lasta soojas tõmmata umbes 15 minutit ning juua kuumalt. Aitab hästi nii palaviku, külmetushaiguste kui ka angiini ja bronhiidi korral.

Karusmari

Bronhiidi ja hingamisteede põletiku korral toob leevendust karusmarjatee. Võta üks teelusikatäis kuivatatud ja purustatud karusmarjalehti, lase 5-7 minutit tõmmata, lisa pärast kurnamist mett ning joo mitu tassitäit päevas.
NB! Neeruhaiguste korral on karusmarja tarvitamine vastunäidustatud.

Kortsleht

Kortsleht on tuntud taim, mida on üsna lihtne leida, see kasvab nii metsa – kui teeäärtel, niitudel ja loodudel. Kortslehest on abi köha, bronhiidi ja isegi kopsupõletiku korral. 2 tl droogi 1,5 klaasi keeva vee kohta, mis tuleks sisse võtta päeva jooksul kolmel eri korral pool klaasi korraga.

Kummel

Kummel on üks tuntumaid külmetuseravimeid ja seda mitte ilmaasjata. Sellel suurepärasel taimel on põletikuvastane ja higistamaajav toime, mis mõjub kiirelt ja tugevalt. 1 supilusikatäis kuivatatud kummelit ühe tassi keeva vee kohta, lase 30 minutit tõmmata ning tarvita.

Küüslauk

Tuntud tervisetooja, mis on hea abiline kõrvavalu puhul. Kõrvapõletiku korral pane iga kahe tunni tagant kõrva puhastatud küüslauguküüs ning seda kuni kolm päeva järjest või kuni kõrv terveneb. Kui küüslauk ärritab kõrva, keera see vatitopi sisse. Mädase põletiku kõrval võib kõrva tilgutada ka paar tilka küüslaugumahla.
Küüslaugust saab teha ka kõrvatilku – lõika üks küüslauguküüs õhukesteks viiludeks ja lase koos poole teelusikatäie lavendliõitega 2 supilusikatäie oliiviõli sees seista. Kurna mass läbi, soojenda saadud vedelikku veeauru kohal ning tilguta mõned tilgad põletikulisse kõrva.
Nohu vastu aitab peenestatud küüslaugu ning mee üks-ühele tehtud segu, seda võib sisse võtta 1 teelusikatäie iga paari tunni tagant.

Nurmenukk

Külmetuse ja eriti köha vastu on abi nurmenukuteest. 2 teelusikatäit kuivatatud nurmenukuõisi tassitäie keeva vee koha, lase tõmmata kuni tee jahtub. Juua on soovitatav pool tassi teed kolm korda päevas peale sööki.

Kartul

Ülemiste hingamisteede ning nina- ja ninakõrvalurgete haiguste puhul on hea sisse hingata kartulikeeduauru, eelnevalt lisades vette veidi soola. Ka köha puhul on kartuliaur raviva toimega, kuid siis peaks tegemist olema soolata keeduveega.

Pärn

Pärnaõietee on parim gripiravim. Kiire toimega ja lihtsalt kättesaadavat ravimit tuleks juua teena 2-3 korda päevas. Kaks supilusikatäit pärnõisi tassitäie keeva vee kohta, tõmmata lase 20 minutit. Aitab hästi palaviku, põletiku, gripi ja bronhiidi korral.

Sibul

Kiire ravim köha vastu, mida on nõus tarvitama ka lapsed, on sibulast tehtud  köhasiirup. Haki üks sibul, sega 3 supilusikatäie suhkru ning poole klaasi veega, keeda segu 5 minutit ja lase kaks tundi tõmmata. Pressi segu läbi riide ja saadud siirupit tarvita 2 teelusikatäit 3-4 korda päevas.

Sidrun

Palaviku all kannatades on hea nipp süüa sidrunit või panna seda tee sisse. Kurguvalu korral tasub kuristada sidrunilahusega, mis valmistatud ühe sidruni mahlast, ühest teelusikatäiest soolast ning 250 ml leigest veest. Kui köha ei taha kuidagi taanduda, tuleb jällegi appi sidrun. Keeda sidrunit aeglasel tulel 10 minutit, kuni vili on pehmeks keenud. Väljunud mahl vala klaasi, lisa 2 supilusikatäit puhastatud glütseriini, sega hoolikalt ning lisa mett, kuni klaas saab täis. Sisse tuleks võtta saadud droogi kaks korda päevas 1 teelusikatäis korraga, kui köha vaevab eriti öösiti, siis 1 teelusikatäis enne magamaminekut ning teine öösel.

Kadri Kask

Loe lisa...

09/12/2007 12:07 #2

  • Jaana
  • POLE LEHEL
  • Vaatleja
  • Postitusi: 5

Jõin angervaksa teed peale sünnitamist palaviku vastu. Igati aitas.
  • Lehekülg:
  • 1
Lehekülje loomise kiirus: 0.40 sekundit
  • Haldaja: Windway OÜ

EEVA naistekas

EEVA naistekas on veebikeskkond, mis on loodud eelkõige naistele ja siit leiab tasuta turu, sõbraliku õhkkonnaga foorumi, erinevate valdkondade artiklid, intervjuud, blogid, uudised, auhinnamängud, küsitlused ja palju muud huvitavat.

EEVA naistekas ootab Sind alati ja on Sinu jaoks olemas!

Sa oled siin: Esileht Foorum