<A href="
www.postimees.ee/?id=20831">http.../?id=20831</A>
Toidule lisatakse värvaineid sellele parema välimuse andmiseks. Lastel käitumishäireid tekitavaks on tunnistatud kuus sünteetilist toiduvärvi.
• E102 ehk tartrasiin – kollane või punakas asovärv. Ülitundlikel inimestel võib põhjustada nõgeslöövet, nohu ja süvendada astmat. Lastel võib esile kutsuda üliaktiivsust, ärritust, rahutust, unehäireid ja keskendumisraskusi. Võib tekitada pea- ja kõhuvalu ning iiveldust.
• E104 ehk kinoliinkollane – sünteetiline kollane või rohekaskollane sünteetiline värvaine, mis võib põhjustada nõgeslöövet. Lisatakse jookidesse ja maiustustesse.
• E110 ehk päikeseloojangukollane – asovärv ja võimalik allergiatekitaja. Tekitab nõgeslöövet, nahaturseid, seedehäireid ja iiveldust. Kasutatakse saiakestes, jogurtis, marmelaadis ja kommides.
• E122 ehk asorubiin (karmoisiin) – punane asovärv. Riskid on teiste asovärvidega sarnased.
• E124 ehk erkpunane 4R – kantserogeen, mida kasutatakse keeksides, karastusjookides, maiustustes, puu- ja juurviljakonservides.
• E129 ehk võlupunane AC – asovärv, mida kasutatakse puuviljadest ja marjadest valmistatud magustoitudes, maiustustes, jäätises, saiakestes ja hamburgerites.
Seal on kirjas, et E211 on ka üsna kahjulik.