EEVA naistekas

Neljapäev, 25. April 2024

Last updateK, 13 Sept 2023 9am

  • Registreeri
    *
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    * kohustuslikud väljad

Blogid

Tere tulemast EEVA blogikeskkonda! Siin saad lugeda ja jälgida eevakate huvitavaid blogisid erinevatest valdkondadest. Blogide jälgimine on väga lihtne, kliki soovitud blogi juures lingile "Jälgi antud blogi" ja me saadame sulle alati kirja, kui blogisse uus postitus laekub. Kui soovid samuti EEVA blogikeskkonnas blogima hakata, siis võta meiega ühendust. Tule jälgima ja ka ise blogima!

Vaata kindlasti ka teisi suurepäraste blogide kataloogi, kuhu oleme sinu jaoks kokku kogunud lugemisväärt blogid.

  • Esileht
    Esileht Kuvatakse kõik blogipostitused.
  • Blogid
    Blogid Kuvatakse kõik blogid.
  • Sildid
    Sildid Kuvatakse kõik sildid.
  • Blogijad
    Blogijad Kuvatakse kõik blogijad.

What Dangerous Is Hidden Inside Your Cosmetics?

Postitas blogisse: Today's Favorites
  • Fondi suurus: Suurem Väiksem

Kas tead, millised lisaained kosmeetika- ja kehahooldustoodete koostises on ohtlikud ja miks? Ehk mida kõige rohkem vältida? Pidasin juba pikalt plaani, et teen selle teema endale selgeks ja nüüd olengi sealmaal, et valmis uurimistööd ka teiega jagama. Igaks juhuks mainin, et ma pole mingi öko-pöko fänn ja padutoetaja, kuid nii palju on teadlikkus kasvanud, et kõige ohtlikumaid elemente kosmeetika- ja kehatoodetes tahaks ikka vältida.

 

Kui hakkate toote koostist lugema, siis on oluline teada, et koostisained märgitakse tootepakendile kahanevas järjekorras. Seega kui leiate kahjuliku aine koostisainete eesotsast, on see targem kasutamata jätta; kui aine on tagapool, siis sisaldub seda tootes imeväike kogus ja see on juba tunnetuse küsimus, kas kasutate toodet või mitte.
***
Do you know what kind of dangerous elements are included in your cosmetics and skin care products? Why are they dangerous and what they cause? I made a little research to find out what kind of ingredients are worth to avoid in the name of skin health. Please note that I´m not an eco and organics fan, I prefer a balance everywhere, but still I´d like to avoid those ingredients which doesn´t help to prevent my skin youth and health but rather damage it.

If you start to read the ingredients from the package, it´s important to know that ingredients are marked in decreasing order. If the harmful component is among the first components, it´s wiser to leave it. But if the component is in the end side, then the amount is very-very small.

PH1

TOP5 koostisainet, mida vältida:

1. MINERAALÕLID (Mineral Oil, Petrolatum, Petroleum, Paraffin, Paraffinum Liquidum, Petroleum Jelly; eesti keeles: mineraalõli, petrolaatum, parafin, vaseliin)

Mineraalõlisid saadakse petrooleumist bensiini valmistamisel. Need on odavad, värvitud, lõhnatud, ei tekita allergilisi reaktsioone erinevalt looduslikest taimeõlidest, moodustavad nahal kaitsva kihi ja tekitavad tunde nagu nahk oleks pehme ja niisutatud.  Mineraalõli moodustab nahale aga kile, mida võib võrrelda plastikkilega; selle kaitsev kiht takistab hooldavate komponentide imendumist ja jääkainete eraldumist. Sisuliselt kasutavad mineraalõlid naha sügavamates kihtides olevat niiskust, imevad selle nahapinnale ning kuivatavad sind seestpoolt. Mineraalõlid ummistavad poore ja ei lase nahal hingata, samuti aeglustub drastiliselt nahas D-vitamiini tootmisprotsess. Pikaajalisel kasutamisel kogunevad toksiinid ja bakterid naha sisse, mille tagajärjel tekivad komedoonid ja vistrikud ning nahk muutub elutuks. Näiteks, kui võtame käsivarre paljaks ja paneme kilekoti ümber käe, siis läheb nahk kile all peagi higiseks. Täpselt sama juhtub ka siis kui kanname nahale mineraalõli sisaldavat kreemi. Seetõttu ei tohiks kuiva või tundliku näonaha hooldamiseks mitte kunagi valida kreeme, mille peamiseks koostisosaks on mineraalõlid. Enamik odavaid kosmeetikatooteid sisaldab mineraalõlisid! NB: väga sarnaselt käitub ka DIMETHICON, vt alla.

2. SODIUM LAURETH SULFATE (SLS)

Sünteetiline hästi vahutav kemikaal, mis on väga tõhus rasvade eemaldaja, viies samaaegselt nahalt ka selle loomuliku kaitsekihi. Seedesüsteemi ärritav ja maksa mürgitav aine, mis võib kuivatada juukseid ning ärritada silmi; põhjustada allergiaid ja juuste väljalangemist. Leidub 90% toodetes, mis vahutavad! Näiteks hambapastad, dušigeelid, šampoonid jne. Kui SLS-i on tootes juba 0,5%, siis on see nahka ärritav ja kahjustav. Sarnase toimega: Naatrium Laureth Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate (ALES).

3. PARABEENID (Alkyl Parahydroxy Benzoates– butyl/metyl/etyl/propyl/isobutyl paraben)

Parabeenid on kasutusel säilitusainetena ning nende peamine kahjulikkus seisneb selles, et nende kehasse jõudmisel peab keha neid hormoonideks (peamiselt naissuguhormoonideks), mille rohkus mõjutab tugevalt meeste libiidot ja viljakust. Parabeenid põhjustavad allergiaid, nahaärritust, need kogunevad organismi ja võivad olla mürgised. On avastatud nõrk vastumõju paljunemisvõimele ja soodustav mõju vähi tekkele. Sisalduvad 75-90% nahahooldustoodetes, isegi beebitooted ja mõned nn. “naturaalsed” tooted sisaldavad parabeene.

4. DIMETHICONE (ehk silikoon, ka PDMS)

käitub väga sarnaselt mineraalõlidele! Tegu on niisutamiseks kasutatava silikooniga, mis tekitab nahale kihi, mis ei lase nahal hingata ega jääkainetel väljutuda. Kasutatakse niiskuse tõkestamiseks wc-s, köögis näiteks kahhelplaatide vahel, et see juhiks vett eemale. Kui me lisame seda ainet kreemi sisse ja sealt edasi kehale-juustele, siis see silendab nahka ehk tasandab kõik ebatasasused. See moodustab nahale just sellise kihi, mis eraldab naha välismaailmast ja keha ei saa keskkonnast niiskust, hapniku ega muid vajalikke aineid. Juuksehooldustoodetes kasutatakse seda koostisosa kammitavuse parandamiseks, kuna see silendab juukseid ja eraldab juuksed üksteisest.

5. PERFUME, PARFUM, FRAGRANCE (ehk lõhnaained)

Lõhnaained on kõige enam allergiaid tekitavad koostisosad kosmeetikatoodetes. Need põhjustavad allergiat, nahaärritust, sügelust, peavalu, pigmendilaike ning võivad tekitada vähki. Lisaks mõjutavad meie kesknärvisüsteemi ja kilpnäärme tegevust.

VÕIMALUSEL VÄLDI KA NEID:

ISOPROPYL ALCOHOL (ehk isopropüülalkohol) – väga kuivatav ja ärritav aine, mis lõhub naha immuunsusbarjääri, muutes selle vastuvõtlikuks bakteritele ja viirustele. Võib tekitada pruune laike ning kiirendada naha vananemisprotsessi. IMIDAZOLIDINYL UREA(ehk Imidazolidinüül karbamiid) – parabeenide järel teisel kohal kõige enam kasutatavatest säilitusainetest kosmeetikatoodetes. Võib põhjustada dermatiiti, eraldada formaaldehüüdi. PHTHALATES (ehk ftalaadid) – kasutatakse naha niisutajana, aga ka plastiku pehmendajana. Mõjutavad hormoonide käitumist, mõjuvad halvasti viljakusele.

Kahjuks on meile kahjulikke aineid veel, kuid minu hinnangul on ülaltoodud need, mida suudame vast igapäevatoodete ostmisel meeles pidada. Eks see on igaühe enda otsustada, mida ja kuidas ta tarbib, kuid mina püüan TOP5-s olevaid komponente igatahes vältida ning praakisin välja päris mitu toodet oma igapäevakosmeetika hulgast. Minu suurim pettumus oli, et tunnustatud juuksehooldusbrändi JOICO kahe šampooni koostise teine komponent on Sodium Laureth Sulfate – need läksid KOHE prügikasti! PS: ka igapäevased dušigeelid sisaldavad teise, ehk kõige suurema komponendi-kogusena, Sodium Laureth Sulfate´i!

12

TOP5 INGREDIENTS TO AVOID:

1. MINERAL OILS
Named as: Mineral Oil, Petrolatum, Petroleum, Paraffin, Paraffinum Liquidum, Petroleum Jelly

Mineral oils are the most common component in cheep cosmetics and skin care products. It´s derived from petroleum. They´re cheep, colorless, odorless, doesn´t cause allergic reactions differently from natural vegetable oils. Mineral oils make you feel like your skin is soft and moisturized. Mineral oil acts as a moisturizing agent only to the extent that it keeps the area of skin that it is applied to moist. While most moisturizers include important nutrients that support the fragile-and always aging-facial skin mineral oil provides no nutrients whatsoever. It actually seals off your skin, preventing it from breathing. Mineral oil aggravates acne and negatively impacts skin function, causing it to age prematurely. One component – DIMETHICON – has actually very similar effect, read below.

2. SODIUM LAURETH SULFATE (SLS)

Synthetical component which foams very well. It´s actually included in 90% of products that foam: toothpaste, shampoo, shower gel etc. The reason is that it removes oils very good. It can cause everything from eye damage to mood disorders and respiratory distress. It dries the hair, irritates the skin and eyes, cause allergies and hair loss. Several studies link it to an increased risk of cancer.

3. PARABENS (Alkyl Parahydroxy Benzoates– butyl/metyl/etyl/propyl/isobutyl paraben)

 Parabens are used as preservatives and are dangerous because the body treats them as hormons, mostly female hormones and they may negatively affect male libido and fertility. Parabens are also a common cause of skin irritation, causing local reactions involving itching, red rashes and swelling. Parabens are included in 75-90% of skin care products, even some baby products and “natural” products can include them.

4. DIMETHICONE (polydimethylsiloxane or PDMS)

It´s silicon-based polymer and acts very similarly to mineral oils. It provides a smooth application, it fills in uneven texture and fine lines, which helps create a smooth and flawless look in products like primers, foundations, and lotions. In hair care products, it´s used to provide smoothness. It creates a layer on the skin that doesn´t let it to act normally, like breathing breathing, sweating, sloughing off dead skin shells etc. It´s used as a moisture blocker in kitchen and bathroom that draws water away, for example between ceramic plates. Imagine what happens if you apply it on your skin: it smoothes all imperfections and creates that kind of a layer on the skin that keeps the skin protected against natural moisture, oxygen and neccesary ingredients. It traps everything under it—including bacteria, sebum, and impurities—which could lead to increased breakouts and blackheads. You’re creating a dependency on the coating product, disrupting the skin’s own hydrating processes, which in the end increases dryness, making fine lines and wrinkles more noticeable,

5. PERFUME, PARFUM, FRAGRANCE

Perfumes are the most allergy causing components in cosmetic products. They can cause allergies, skin irritation, itching, headache, pigmentation and can also cause cancer. They also affect our central nervous system.

WORTH TO AVOID:

ISOPROPYL ALCOHOL– very drying and irritating component, which breaks skin immunity and makes it responsive to bacteria and viruses. May cause brown spots and speed up the skin aging process. IMIDAZOLIDINYL UREA – are on the second place after the preservatives most used in cosmetics. May cause dermatitis and allocate formaldehyde. PHTHALATES – used as skin moisturizers, as well as the plasticiser for plastics. Are influencing the behavior of hormones, negatively affect fertility.

Sadly, there are even more dangerous components in cosmetics, but I brought out the most important ones to avoid in my opinion. Of course it´s your decision how you choose and select your products in use, but I have thrown away several products from my daily use. My biggest disappointment was that very well known hair care brand JOICO, from which I had 2 shampoos, included Sodium Laureth Sulfate in their ingredients list… on the second place after first component! And it´s real life that the most used shower gels have it on the second place as well and we use those regularly, at least 1-2 times per day.

  • Haldaja: Windway OÜ

EEVA naistekas

EEVA naistekas on veebikeskkond, mis on loodud eelkõige naistele ja siit leiab tasuta turu, sõbraliku õhkkonnaga foorumi, erinevate valdkondade artiklid, intervjuud, blogid, uudised, auhinnamängud, küsitlused ja palju muud huvitavat.

EEVA naistekas ootab Sind alati ja on Sinu jaoks olemas!

Sa oled siin: Esileht Blogid Todaysfavorites What Dangerous Is Hidden Inside Your Cosmetics?