Tere tulemast EEVA blogikeskkonda! Siin saad lugeda ja jälgida eevakate huvitavaid blogisid erinevatest valdkondadest. Blogide jälgimine on väga lihtne, kliki soovitud blogi juures lingile "Jälgi antud blogi" ja me saadame sulle alati kirja, kui blogisse uus postitus laekub. Kui soovid samuti EEVA blogikeskkonnas blogima hakata, siis võta meiega ühendust. Tule jälgima ja ka ise blogima!
Vaata kindlasti ka teisi suurepäraste blogide kataloogi, kuhu oleme sinu jaoks kokku kogunud lugemisväärt blogid.
Kinoa - " Inkade kuld "
Minu selle kevade suur lemmik on kinoa ehk Tšiili hanemalts, mis on üks Lõuna - Ameerika vanimaid kultuurtaimi. Oli kartuli ja maisi kõrval inkade peamisi toiduaineid, tuntud ka kui ´inkade kuld ´.
Vastupidiselt üldlevinud arvamusele, pole kinoa teravili, vaid kuulub ühte perekonda peedi ja spinatiga, kuid toiduks kasutatakse hoopis seemneid. Hautatuna on ta kohev, kreemjas, kergelt krõmpsuv, pähklise maitsega. Kinoa asendab suurepäraselt kõiki teravilju. Eriti hea vaheldus riisile, pastale, kuskussile. Valmib kiirelt - vajab vaid 15 minutit hautamist.
Kinoa kasulikud omadused:
- Kinoa on valgrurikas ja sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet!Sisaldab rohkelt aminohappeid lüsiini, tsüsteiini, metioniini, trüptofaani. Taoline valgukombinatsioon on taimemaailmas küllaltki haruldane ja seetõttu võib kinoat lugeda eriti sobivaks taimetoitlastele.
- Kinoa kõrge kiudainete sisaldus ja madal glükeemiline koormus aitavad hoida veresuhkru taset tasakaalus ning säilitavad täiskõhutunde pikema aja välter - olles seega suurepärane toiduaine kaalulangetajate menüüs.
- Sisaldab õiges vahekorras mineraale - magneesiumi, kaltsiumi ja rauda. Samuti vaske, tsinki ja fosvorit ning vitamiine - just B2 ja E- vitamiini.
- On kõrge antioksüdantide sisaldusega, mis muude kasulike toimete kõrval pakub kaitset ka vähi vastu,
- Gluteenivaba - sobib gluteenitalumatuse ja tsöliaakia puhul.
- On kergesti seeditav ning sobib seega hästi ka väikelastele.
RETSEPTID: Soe kinoaroog ubadega
Vaja läheb:
- 1 tass keetmata kinoad
- 1 purk punaseid ube
- 1 punane ja kollane paprika
- 1 keskmise suurusega sibul
- 1tl magusa paprika pulbrit (soovi korral)
- 2 küüslauguküünt
- 1/2 sidruni või 1 laimi mahil (soovi korral)
- kimp koriandrit
- kimp peterselli
Valmistamine:
Lisa kinoale vesi vahekorras 1 osa kinoad, 2 osa vett. Lase vesi keema ja hauta tasasel tulel, kuni vesi on aurunud ja kinoa paisunud (max 15minutit). Ära kinoad vahepeal sega. Kuumuta pannil oliivi- või palmiõlis sibul ja küüslauk, lisa paprikad. Pruunista hakkliha ning maitsesta soola, koriandri ja paprikapulbriga. Lisa sibula, paprika, küüslaugu juurde ka oad. Sega kogu mass kokku kinoaga, lisa petersell ja koriander ning maitsesta veel soovi korral endale meelepäraste ürtidega ja võid peale ka pigistada laimi või sidruni mahla.